Kitchen, De jongen de hond, Borsten en eitjes, Station Tokio Ueno

Twee novellen over rouw, de eenzaamheid van de grote stad, benauwende gendernormen en een ode aan de troostrijkste plek van elk huis: de keuken.

Het boek

Kitchen is een tijdloos boek over rouw, opgroeien, de eenzaamheid van de grote stad, benauwende gendernormen, de liefde voor eten en een ode aan de meest troostrijke plek van elk huis: de keuken. Het bestaat uit twee novellen. Toen het in 1988 verscheen werd het een megahitMen sprak zelfs van ‘Bananamania’, zo geliefd was Kitchen onder Japanse lezers.

De schrijver

Banana Yoshimoto (Tokio, 1964), pseudoniem van Mahoko Yoshimoto, schrijft essays, verhalen en romans. Ze maakte haar prozadebuut met Kitchen (1988) (Haar twee hoofdthema’s zijn de stress in het leven van jonge mensen in het huidige Japan en de de wijze waarop verschrikkelijke gebeurtenissen iemands leven vormen.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘In deze wereld was er vast en zeker geen plaats voor droefenis. Dat leed geen twijfel.’(p.43)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Kitchen

Boekentips

Seishu Hase: De jongen de hond

Zes maanden na de allesverwoestende tsunami van 2011 duikt een vermagerde Duitse herder op in Fukushima in het noordoosten van Japan. De mysterieuze zwerfhond wordt opgevangen door achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur, een smokkelaar, een uitgeblust echtpaar, een prostituee en een oude, eenzame jager. Elk baasje heeft snel door dat de herder vastberaden op weg is naar het zuiden. Waar de hond vandaan komt, waar hij precies heen gaat, en vooral naar wie hij de hele tijd op zoek is, wordt pas jaren later duidelijk in Kyushu. In de tussentijd verandert hij de levens van iedereen die hij tegenkomt, maar het gaat hem om één specifiek leven, dat hij móét zien te bereiken.

Uitgeverij Atlas Contact 288 blz. € 21,99 (e-book € 12,99, luisterboek 14,99)

Mieko Kawakami: Borsten en eitjes

Op een hete zomerdag in Tokio zitten drie vrouwen bij elkaar: de dertigjarige schrijfster Natsuko, haar oudere zus Makiko en Makiko’s tienerdochter Midoriko. Makiko overweegt haar borsten te laten vergroten, haar dochter is gestopt met praten en worstelt met zichzelf en haar veranderende lichaam als jonge vrouw. Acht jaar later is Natsuko’s langverwachte tweede roman nog niet af, en koestert ze de wens om moeder te worden. Als alleenstaande vrouw wordt ze gedwongen alternatieve methoden om zwanger te raken te onderzoeken. Borsten en eitjes volgt Natsuko en de vrouwen in haar leven terwijl zij vorm proberen te geven aan een leven als schrijver, zus, moeder, vriendin: als vrouw – met of zonder kind.

Uitgeverij Podium 496 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Yu Miri: Station Tokio Ueno

Kazu heeft nooit geluk. Ook al is hij geboren op dezelfde dag als de Japanse keizer. Hij ziet zelden zijn vrouw en kinderen in Fukushima terwijl hij zich in de bouw jarenlang kapotwerkt in Tokio. Als het noodlot toeslaat slijt hij zijn laatste jaren in het daklozenkamp in Ueno Park. Door Kazu’s ogen zien we het bruisende leven in Tokio dat aan hem voorbijtrekt en de intieme details van zijn eigen leven, getekend door verlies en een onverbiddelijke ongelijkheid.

Uitgeverij De Geus 168 blz. € 18,99

Volgende week

Ogentroost van Anton Dautzenberg