Knieval, Alleen en duizend mensen, We hebben het over je gehad, Het koninklijk huis

Autobiografische roman over een seconde van onoplettendheid, over vallen en weer opstaan, het huwelijk en oefenen in nederigheid.

Het boek

Autobiografische roman over een seconde van onoplettendheid, over vallen en weer opstaan, het huwelijk en oefenen in nederigheid. Na een val is Henk Spaan midden in coronatijd aan een ziekenhuisbed in de woonkamer gekluisterd. Van zijn fysiotherapeut moet hij dagelijks door de pijngrens heen. Veel nare klussen rusten op de schouders van zijn vrouw. Het herstel kan haar niet snel genoeg gaan. Stoïcijns probeert hij door te werken vanuit zijn bed. Zijn Franse buren leven tot op zekere hoogte met hem mee.

De schrijver

Henk Spaan (Heerhugowaard, 1948) is een Nederlands (sport)journalist, televisiepresentator, columnist, dichter en schrijver. Hij maakte zijn romandebuut in 2014 met Oude vrienden.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Knieval

Citaat

‘Spaan durft kwetsbaar te zijn, en de humor maakt dat Knieval heel prettig en soepel wegleest’

Boekentips

Malou Holshuijsen: Alleen en duizend mensen

Rivka Leeuw heeft haar leven op orde: een keurig huis, een grote liefde over wie ze niet zal spreken, twee telefoons en een droombaan. Samen met de onberekenbare presentator Joel Backer maakt ze vanuit een hotelkamer in Amsterdam het populaire nachtradioprogramma Bodemdrift. Als tijdens de uitzending een cabaretier uit het raam springt en te pletter valt, ligt alles wat ze heeft op straat.

Uitgeverij Ambo|Anthos 264 blz. € 22,99 (e-boek € 12,99)

Stéphanie Hoogenberk: We hebben het over je gehad

Liefde kan ingewikkeld zijn, maar vriendschap is nog een stuk lastiger.
Wat doe je als je al tweeëntwintig jaar bevriend bent maar steeds een vervelend gevoel aan een afspraak overhoudt? Wie van je vrienden verdraag je twee weken op reis? Waar vind je nieuwe vrienden als je oude vrienden kinderen krijgen? Kun je je zomaar bij een bestaande vriendinnengroep aansluiten?

Uitgeverij Prometheus 224 blz. € 20,00 (e-boek € 11,99)

Herman Koch: Het koninklijk huis

Vijftig jaar geleden dacht iedereen dat de dagen van de monarchieën waren geteld. Die dagen waren nog steeds geteld, maar het duurde allemaal langer dan gedacht. Zelf had Hendrik nog zonder al te veel vraagtekens de troon bestegen, maar vaak vroeg hij zich af of hetzelfde ook nog voor zijn dochter zou gelden. Over de toekomst van een eventueel kleinkind durfde hij niet eens na te denken. Het zou niet zo zijn dat het gepeupel met hooivorken en dorsvlegels naar de hekken van het paleis zou oprukken, dat was niet waar hij bang voor was. Het was eerder een toenemende leegte. Een leegte die hem op elk moment van de dag kon overvallen. Iets wat op hem afkwam, van heel ver: een donker, onverlicht brok steen uit een ander melkwegstelsel.

Uitgeverij Ambo|Anthos 178 blz. € 36,99 (e-boek € 4,99, luisterboek € 13,99)

Volgende week

leest Mieke Nachtgevechten van Miriam Toews