Knikkerkoning, Verwachting, Finse dagen, Ferrari’s in de hemel

Anne en Otto zijn vrije geesten die willen ontsnappen aan hun verstikkende opvoeding.

Het boek

Anne en Otto zijn vrije geesten die willen ontsnappen aan hun verstikkende opvoeding. Met vallen en opstaan proberen zij zich staande te houden. De grote ommekeer komt wanneer Anne zwanger blijkt te zijn.

De schrijver

Kira Wuck (Amsterdam, 1978) is poetry slammer en dichter. Ze debuteerde in 2012 met de gedichtenbundel Finse meisjes. Knikkerkoning is haar romandebuut.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Haar lichaam is zo koel als Otto zich de winters in Finland voorstelt.’ (P. 150)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Knikkerkoning

Boekentips

Anna Hope: Verwachting

Hannah, Cate en Lissa zijn jong, ambitieus en onafscheidelijk. Ze wonen samen in een huis in Oost-Londen. Hun dagen zijn gevuld met kunst en activisme en staan bol van liefde en uitgelatenheid. Ze hebben hun hele leven nog voor zich. Tien jaar later is alles anders. Hannah is tevreden met haar leven en met Nathan, maar heeft een allesverzengende kinderwens. Cate is naar Canterbury verhuisd na de geboorte van haar zoon en voelt dat ze zichzelf kwijtraakt. Lissa staat op het punt om door te breken als actrice, maar privé gaat het slecht. Alle drie worstelen ze met dezelfde vraag: wat is een zinvol leven, en hoe bereik je dat?

Uitgeverij Ambo|Anthos  368 blz. €22,99 (e-book €11,99)

Herman Koch: Finse dagen

Herman Koch krijgt vaak op meewarige toon vragen naar zijn ‘Finse periode’. Een jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist. Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren. Een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Uitgeverij Ambo|Anthos 288 blz. €22,99,xx (e-book €6,49, luisterboek €14,99)

Anja Sicking: Ferrari’s in de hemel

Vijf gezinsleden, vijf individuen, op zoek naar elkaar, naar liefde en intimiteit. Moeder Dores verlangt nog altijd naar haar verongelukte piloot die haar zicht bood op een ander, mondainer bestaan. Haar man Emile kan haar dat ondanks al zijn goede bedoelingen niet geven. Lizzy krijgt een geheime liefde: een opwindende actrice in New York, terwijl Daphne telkens valt voor de verkeerde mannen. En Ravi is de dichter van de familie, die via een aantal schijnbaar onbenullige tegenslagen volkomen aan de grond raakt. Een ontroerend en geestig portret van een – in al haar gewoonheid – uitzonderlijke familie.

Uitgeverij Lebowski 200 blz. €19,99 (e-book €9,99)

Volgende week

Leest Mieke De tuinen van Buitenzorg van Jan Brokken.