Lea, Contrapunt, Vader en dochter, Mauk

Een man verliest zijn vrouw aan de dood en daarna zijn dochter aan de muziek.

Het boek

Na het overlijden van zijn vrouw blijft Martijn van Vliet achter met zijn dochter Lea. Het meisje sluit zich op in haar eigen wereld, totdat ze op straat iemand Bach hoort spelen op een viool. Ze wil ook viool spelen. Lea ijlt van succes naar succes, maar haar vader zinkt weg in steeds diepere eenzaamheid. Door de laatste poging zijn dochter terug te winnen, slaat hij de bodem onder zijn bestaan weg.

De schrijver

Pascal Mercier, pseudoniemn van Peter Bieri (Bern, 1944 – Berlijn 2023) studeerde filosofie in Londen en Heidelberg. Hij was hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit van Berlijn. Hij debuteerde in 1995 met Perlmanns zwijgen en brak in 2004 internationaal door met Nachttrein naar Lissabon.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Lea

Citaat

‘‘De nadruk ligt op de verstoorde relatie tussen de gekwelde vader en dochter.’

Boekentips

Anna Enquist: Contrapunt

Een vrouw is bezig de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach in te studeren. Ze doet dat met de rug naar de toekomst, de blik gericht op wat geweest is. Haar pianostudie lijkt allereerst een verdovend middel. Maar waarom? Variatie voor variatie ontvouwt zich het landschap van haar verleden. Momenten van geluk en pijn, vrolijkheid en razernij, onbekommerdheid en zorg wisselen elkaar af. Onder dat alles dringt zich gaandeweg een verontrustende ondertoon naar de voorgrond. Een onstuitbare melodie, als een aanzwellend noodlot dat alles overstemt.

Uitgeverij de Arbeiderspers 204 blz. € 13,99 (e-boek € 9,99, luisterboek € 12,99)

Hendrikje Spoor: Vader en dochter

André Simon Spoor was een legendarische journalist en dertien jaar lang hoofdredacteur van NRC Handelsblad. In het leven van zijn dochter speelde hij een cruciale rol. Vader en dochter waren elkaars vertrouwelingen, zij vertelden elkaar alles. Zij vormden een uniek soort tweemansrepubliek, waarin ze vaak dezelfde smaak, idealen en opvattingen deelden. Spoor schetst een openhartig, af en toe pijnlijk, maar bovenal menselijk portret van haar vader, haar familie, van een tijd, een generatie, een huwelijk, een gezin, een opvoeding. Het is een fascinerende schets van een uitgesproken liberaal, artistiek, intellectueel, kosmopolitisch milieu, waarin tal van bekende namen uit de Nederlandse culturele wereld een rol spelen.

Uitgeverij Balans 280 blz. € 23,99, e-boek € 9,99

Jan Vantoortelboom: Mauk

Mauk is oud en ziek en ligt in een bed bij het raam. Hij leeft in zijn herinneringen: hij was een kind dat de kleur van de achtergrond aannam, totdat zijn moeder tot bloedens toe wordt verwond. Het is te veel om te bevatten. Op dat moment overmeestert Henri, de grote moedige broer die hij altijd wenste, zijn gedachten.

Henri beschermt hem, niet tegen het geweld van een dreigende buitenwereld, maar tegen dat van zijn tirannieke vader. Als Mauk op twaalfjarige leeftijd geconfronteerd wordt met een tragedie is Henri de enige die hem kan helpen. Het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van zijn vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden.

Uitgeverij Atlas Contact 192 blz. € 22,99 (e-boek € 13,99)

Volgende week

Leest Mieke: Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen.