Lege kasten, Voor wie in het donker op mij wacht, Boek der rusteloosheid, De weduwe

Drie generaties vrouwen moeten overleven in een wereld waarin hun identiteit is bepaald door miskleunende mannen die geen verantwoordelijkheid dragen.

Het boek

Dora is al tien jaar lang weduwe. Na de dood van haar man is geen erfenis. Dora klampt zich heel traditioneel vast aan haar rouw. Pas als haar schoonmoeder een ongelooflijk geheim over haar huwelijk onthult zal Dora moeten inzien dat ze haar jaren als weduwe heeft verkwist. Drie generaties vrouwen – Dora, haar dochter en haar schoonmoeder – moeten nu overleven in een wereld waarin hun hele identiteit is bepaald door miskleunende mannen die geen enkele verantwoordelijkheid dragen

De schrijver

Maria Judite de Carvalho (Lissabon, 1921 1998) was een Portugese schrijfster. Ze wordt algemeen erkend als een van de belangrijkste Portugese schrijvers van de afgelopen zeventig jaar. Ze had vooral oog voor de maatschappelijke veranderingen in Portugal en de invloed van de moderne tijd op het leven van gewone vrouwen. Haar werk was zeer populair tijdens haar leven, maar werd snel vergeten en is recent herontdekt.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Je hebt ook vrouwen die fanatiek gaan breien, alsof ze draden van hun leven goed vast willen zetten.’  (p. 78)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Lege kasten.

Boekentips

António Lobo Antunes: Voor wie in het donker op mij wacht

De 79-jarige Celeste lijdt aan alzheimer en is overgeleverd aan de zorg van een oudere vrouw en de neef van haar tweede echtgenoot. Die heeft ooit beloofd voor haar te zorgen, maar probeert nu onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen. Hoewel het spreken haar steeds slechter vergaat, probeert ze haar herinneringen vast te houden – aan haar jeugd in de Algarve, haar jaren als actrice en haar twee huwelijken. Als actrice verplaatst ze zich bovendien voortdurend in de mensen die haar omringen en verzint ze levens voor hen. Het moment van opname in een verzorgingstehuis wordt door haar steeds maar uitgesteld, totdat het onvermijdelijke gebeurt.

Uitgeverij Ambo|Anthos 369 blz. € 24,99 (e-book € 9,99)

Fernando Pessoa: Boek der rusteloosheid

Ruim twintig jaar, tot aan zijn dood in 1935, werkte Pessoa aan dit ambitieuze prozaproject. Het bleef echter, zoals zoveel titels van Pessoa, onvoltooid en werd pas zevenenveertig jaar na zijn overlijden uitgegeven. Het boek der rusteloosheid is het dagboek van een hulpboekhouder in Lissabon, Pessoa’s ‘heteroniem’ Bernardo Soares. Zo quasi-kalm als de dagen van deze klerk zich op kantoor aaneenrijgen, zo rusteloos wordt zijn bestaan zodra hij door de straten van zijn absolute universum Lissabon dwaalt of in een schrift zijn literaire notities neerpent.

Uitgeverij de Arbeiderspers 612 blz. € 32,50 (e-book € 12,99)

José Saramago: De weduwe

Na het overlijden van haar echtgenoot belandt Maria Leonor in een diepe depressie. Ze wordt overweldigd door de moeilijkheden bij het beheer van haar landgoed in Ribatejo, de verwachtingen van de samenleving en de controle vanuit haar omgeving. Zo goed mogelijk probeert ze haar verantwoordelijkheid als landeigenaar op zich te nemen. Haar hart wordt gekweld door een geheime zonde: de rouw heeft haar verlangen niet gestild. Ze beweent haar eigen eenzaamheid, totdat twee heel verschillende mannen haar lot veranderen. Een realistisch verhaal over een krachtige vrouw die zich staande probeert te houden in een conservatieve samenleving.

Uitgeverij Meulenhoff 312 blz. € 22,99 (e-book € 13,99)

Volgende week

Perfecte dagen van Jacobo Bergareche.