Liv Maria, Het gevaar van Cliffrock Castle, Slechts een diefstal, De samaritaan

Liv Maria is de dochter van een stugge Française en een romantische Noor.

Het boek

Ze leidt een gelukkig en vrij leven op een Bretons eiland. Maar als ze zeventien is, wordt ze naar haar tante in Berlijn gestuurd om te gaan studeren. Daar wordt ze verleid door haar veel oudere docent, met wie ze smoorverliefd de mooiste zomer van haar leven doorbrengt. Hij gaat echter terug naar zijn gezin en beantwoordt haar brieven niet, waarna Liv Maria langzaam maar zeker haar leven hervat. Liefdes volgen, reizen worden gemaakt, ze trouwt en krijgt kinderen. Maar deze eerste liefde blijkt allesbepalend en zal haar jaren later voor een onmogelijke keuze stellen.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt hier

Citaat

‘Ik ben niet zozeer mijn maagdelijkheid kwijt, maar mijn mededogen’ (p. 56)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Liv Maria

Boekentips

Josephine Rombouts: Het gevaar van Cliffrock Castle

Verliefd worden op iemand op je werk is nooit een goed idee. Als je werkt op een kasteel op een klif aan de kust van Schotland, lijkt het bijna onontkoombaar, maar is het ronduit een nachtmerrie. Na de bijna fatale ziekte van haar zoon en de overhaaste verhuizing uit Nederland worstelt Josephine om de controle over haar leven te behouden. Een ontmoeting bij een schilderij in het kasteel veroorzaakt een scheur in haar zorgvuldig opgebouwde verdedigingsmechanisme. Ze probeert te voorkomen dat een golf van emoties haar gezin en hun nieuwe leven wegspoelt.

Uitgeverij Querido 304 blz. € 20,99 (e-book € 7,99)

Ann-Helen Laestadius: Slechts een diefstal

Een Sami-meisje leert te strijden voor haar afkomst en het leven waar ze recht op heeft. De negenjarige Elsa is de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee. Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.

Uitgeverij Cargox 400 blz. € 24,99 (e-book € 6,99)

Cilla & Rolf Börjlind: De samaritaan

Wanneer Olivia Rönning wordt vermist, gaat haar collega Lisa Hedqvist samen met Tom Stilton, die daarvoor zijn zelfgekozen coronaquarantaine in de Stockholm-archipel beëindigt, naar haar op zoek. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje, dat echter in lichterlaaie staat wanneer ze er aankomen. In de nasmeulende resten wordt even later het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden. Intussen is Mette Olsäter, de inmiddels gepensioneerde leidinggevende van Olivia, benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van de Covid-vaccins. Iemand lijkt er alles aan te doen om de transporten te saboteren.

Uitgeverij AWBruna 336 blz. € 22,99 (e-book € 14,99)

Volgende week

leest Mieke Reis zonder terugkeer van David Diop