Luister, Een liefde in Parijs, De hemel boven Parijs, Bloemen van de duisternis

Een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld van een au-pair, in het Parijs van de jaren 80 en nu.

Het boek

Een zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld van een fotografiestudente, in het door terreur geteisterde Parijs van de jaren 80 en in het nu.

De schrijver

Sacha Bronwasser (Rijswijk, 1968) is schrijver, spreker, kunst­historicus en curator. Ze maakte haar romandebuut in 2019 met Niets is gelogen..

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik ben als een plant in een hoek gezet en krijg nu tijd om te acclimatiseren’ (p. 132)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Luister

Boekentips

Remco Campert: Een liefde in Parijs

Vlak na aankomst in Parijs heeft de schrijver Richard Sanders op straat een vluchtige ontmoeting met een elegante vrouw van wie hij niet meer weet wie zij is. Ze noemt haar naam, maar ook dat helpt hem niet het juiste beeld uit zijn geheugen op te diepen. Wel ziet hij beelden voor zich die op het eerste gezicht niets te maken hebben met deze ontmoeting. Terwijl Richard in Parijs is voor de presentatie van de vertaling van zijn boek De kunst van het vergeten, wordt tegelijkertijd een tentoonstelling geopend van zijn vriend Tovèr. Samen woonden zij aan het begin van hun kunstenaarschap in de Franse hoofdstad. Nu blijkt dat Richard minder doorzettingsvermogen heeft gehad in de kunst, en misschien ook wel het leven, dan Tovèr.

Uitgeverij De Bezige Bij 159 blz. € 15 (e-book € 6,99)

Bregje Hofstede: De hemel boven Parijs

De comfortabele routine van Olivier, professor in de kunstgeschiedenis aan de Sorbonne, raakt ontwricht wanneer zijn baas hem vraagt om als mentor van een uitwisselingsstudente op te treden. De stugge Nederlandse rakelt een geschiedenis op die Olivier had willen vergeten, maar die tegelijk het kostbaarste is dat hij bezit. Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de studente, en geeft haar een advies dat hij zelf nooit heeft opgevolgd. Maar Fie heeft haar eigen leven. Zij worstelt met een onmogelijke keuze: streven naar het allerhoogste, en eraan kapotgaan – of nooit beginnen om niet te falen. Ze voert koppig verzet tegen haar eigen levensangst en daagt Olivier uit hetzelfde te doen.

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 15,-

Tatiana de Rosnay: Bloemen van de duisternis

Clarissa, een schrijver met een getroebleerd verleden, verlaat na een afschuwelijke ontdekking haar echtgenoot. Ze vindt een nieuw appartement via CASA, eigenaar van een gewild complex dat exclusief bestemd is voor kunstenaars. Maar al snel krijgt ze het gevoel dat iemand haar continu bespiedt; dromen en werkelijkheid beginnen in elkaar over te lopen. Clarissa wordt steeds labieler. Wie zit er achter CASA? Aangemoedigd door haar kleindochter gaat Clarissa zelf op onderzoek uit, maar haar dochter vreest dat haar moeder de grip op de werkelijkheid verliest. Is Clarissa inderdaad een fragiele schrijver met te veel fantasie, of is ze een beangstigende waarheid op het spoor?

Uitgeverij Ambo|Anthos 296 blz. € 15,- (e-book € 9,99)

Volgende week

Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker.