Momenten voor de eeuwigheid, De appeloorlog, De waarheden van mijn moeder

Een Noorse vrouw van negentig, hartchirurg in ruste, overdenkt in Parijs haar leven en liefdes. Wanneer ze online Javiér ontmoet, lijkt ze nog een kans te krijgen.

Het boek

Birgitte is een bijna negentigjarige Noorse vrouw in Parijs. Al haar vrienden zijn inmiddels overleden en Birgitte overdenkt haar leven. Ze heeft een carrière als chirurg achter de rug, waardoor ze geen gezin heeft kunnen stichten. Af en toe skypet ze met haar zus in Noorwegen en wordt zo herinnerd aan het leven dat ze had kunnen leiden. Ze blijft hopen op de liefde. Wanneer ze online Javiér ontmoet, lijkt ze nog een kans te krijgen.

De schrijver

Kjersti Anfinnsen (Oslo, 1975) is afgestudeerd tandarts. Ze studeerde creative writing aan de Tromsø Academie voor Moderne Kunst. Ze maakte haar romandebuut in 2012.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Momenten voor de eeuwigheid

Citaat

‘Het relaas wordt allengs treuriger, en dat is zeker voor de oudere lezer best confronterend’.’

Boekentips

Lars Elling: De appeloorlog

Filip krijgt van zijn vader de opdracht om zoveel mogelijk tijd door te brengen met zijn opa, die weigert met zijn familie te praten. Met de dood in aantocht stelt de oude man zich open voor zijn kleinzoon en vertelt hem over de zomers van 1913 en 1914, toen hij zich met zijn broertje als onderdeel van hun opvoeding maandenlang in de bossen rond Oslo moest zien te redden. Voor Filip opent zich een wonderwereld vol bizarre verhalen over kolenbranders en houtvlotters, ganzenslachters, forellenvissers en paddenstoelenplukkers. Tegelijk met het ontluiken van Filips creatieve talenten groeit bij de stervende oude man de behoefte om iemand in vertrouwen te nemen over de dag die het hoogtepunt van de zomer van 1914 had moeten zijn.

Uitgeverij Podium 336 blz. € 24,99 (e-boek € 11,99)

Vigdis Hjorth: De waarheden van mijn moeder

Johanna was een creatief kind, de lieveling van haar moeder. Toch kiest ze ervoor om het pad te volgen dat haar vader voor haar uitstippelde. Ze trouwt en wordt advocaat. Als ze de Amerikaan Mark ontmoet, spoort die haar aan haar verlangen te volgen om kunstenares te worden. Johanna verlaat haar man en vertrekt naar de Verenigde Staten, waar ze een succesvolle carrière opbouwt met voor haar ouders kwetsend werk. Ze betaalt er een hoge prijs voor: de band met haar ouders wordt verbroken. Nu, dertig jaar later, keert ze terug. Zal ze terugvinden waarnaar ze zo intens verlangt?

Uitgeverij Ambo|Anthos 336 blz. € 22,99 (e-boek € 12,99)

Volgende week

Knieval van Henk Spaan.