Recensie Mieke: Morisaki’s boekwinkel van Satoshi Yagisawa

Wanneer haar vriend het uitmaakt om te trouwen met een ander, slaat Takako een nieuwe weg in en gaat haar oom helpen in zijn antiquarische boekwinkel.

Morisaki’s boekwinkel ★★★

Een boek over een boekwinkel kan natuurlijk op mijn belangstelling rekenen. Als zelfverklaard zendeling doe ik er van alles aan om mensen in mijn omgeving aan het lezen te krijgen, of te houden. De boeken die ik voor deze leesclub bespreek leen ik graag uit; ik heb een speciaal schrift waarin ik dat allemaal bijhoud. Er zijn zoveel mensen die amper nog boeken inkijken, dat het als een ware triomf voelt als ik iemand (weer) enthousiast kan maken voor de literatuur. Zou ik ’Morisaki’s boekwinkel’ aan  een beginnende lezer aanraden? Misschien wel, zware kost is het zeker niet.

Takako is een vrouw van 25 die op een nare manier de bons heeft gekregen van haar verloofde. Nou en, denkt u wellicht, het leven ligt nog voor je, maar in Japan gaat zoiets met meer schaamte gepaard dan in het Westen. Gelukkig kan ze bijkomen op een kamer boven een antiquariaat van haar oom Satoru, die ze enigszins uit het oog verloren was. Het is nogal een eigenzinnig type. Ook hij is verlaten, door zijn vrouw. Dat schept alvast een band.

Ze moet in ruil wel af en toe op de winkel passen, al zijn de veelal excentrieke klanten schaars. De zaak is gespecialiseerd in Japanse schrijvers uit de vroeg-twintigste eeuw, waar Takako nog nooit van heeft gehoord en staat in een wijk in Tokio waar het wemelt van de tweedehandsboekwinkeltjes. ‘Het ruikt er naar schimmel’, vindt ze en eerst ziet ze de torens van boeken uitsluitend als lastige obstakels. Ze slaapt in het begin voornamelijk, maar op een nacht pakt ze toch een boek, en leest tot het licht wordt. ‘Soms kan iets onverwachts een deur openen waarvan je helemaal niet wist dat hij bestond. (..) Het was of de boekenliefde die al die tijd diep in me had gesluimerd ineen met een grote knal tevoorschijn kwam.’

En met de liefde voor boeken komt ook de liefde voor het leven weer op gang. Dat zou je het thema van deze kleine roman kunnen noemen. Heel langzaam kruipt Takako uit haar schulp en staat ze zelfs weer open voor een nieuwe liefde. Spoiler: zó zoetsappig eindigt het niet. Ook speelt ze een belangrijke rol in het weer bij elkaar brengen van oom Satoru en zijn weggelopen vrouw.

Als je het zo samenvat is het best een simpel, ‘zoet’ verhaal, en in eerste instantie was ik een beetje teleurgesteld. Was dit nu die wereldwijde bestseller, die in vele talen vertaald is en verfilmd bovendien? Ik ben zwaardere kost gewend, dikkere kost ook. Dit hap je in een achternamiddag weg. Toch doe je het boek dan tekort. Het is een precies geschreven proces dat Takako, iemand die geen hoge dunk van zichzelf heeft, doormaakt. Haar oom dwingt haar op een heel losse manier om zich toch weer open te stellen, voor verhalen, voor mensen. Het zijn fijne karakters om bij te zijn. Je wilt als je het uithebt ook zo’n boekwinkeltje beginnen, bij wijze van spreken.

Uitgeverij Meulenhoff 206 blz.Hardcover €20,99 E-boek €12,99