Munt, Meisje, vrouw, anders, Kafka op het strand, Witte tanden

Een oude zilveren munt vormt de spil in de levens van drie personen.

Het boek

Dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van inkoper Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China.

De schrijver

Richard Osinga (Haarlem,1971) is een Nederlandse schrijver. Hij studeerde economie en algemene letteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte hij, naast zijn schrijverschap, als diplomaat, internetondernemer online-marketeer en meest recentelijk zorgondernemer. Hij debuteerde in 2003 met Bor in Afrika, dat deels gebaseerd is op zijn ervaringen als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Munt

Citaat

‘Osinga kraakt en passant graag flink wat neokoloniale noten’

Boekentips

Bernardine Evaristo: Meisje, vrouw, anders

Twaalf personages van kleur zijn elk op zoek naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialemedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

Meisje, vrouw, anders (Girl, Woman, Other) werd bekroond met de prestigieuze Booker Prize.

Uitgeverij De Geus 496 blz. € 15, e-boek € 12,99

Haruki Marukami: Kafka op het strand

Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende verjaardag van huis weg om te ontsnappen aan zijn onmogelijke vader. Nakata, een man op leeftijd die als voornaamste bezigheid het zoeken naar weggelopen katten heeft, is nooit volledig hersteld van een bizar jeugdtrauma. Terwijl hun verhalen zich ontvouwen praten katten met mensen, vallen vissen uit de lucht, en wordt een brute moord gepleegd, maar de identiteit van zowel dader als slachtoffer is een groot raadsel.

Uitgeverij Atlas Contact 640 blz. € 20

Zadie Smith: Witte tanden

De families Jones, Iqbal en Chalfenzijn alle drie min of meer Engels, allen persoonlijk, historisch en genetisch bij elkaar betrokken. De families hebben verschillende huidskleuren, verschillende godsdiensten en een verschillend koloniaal verleden, maar ze hebben één ding gemeen: ze wonen samen in een kleine buurt in Londen, waar racisme en extremisme oplaaien. Archibald Jones en Smad Iqbal – de een geboren en getogen Brit, de ander afkomstig uit Bangladesh – vatten een diepe vriendschap voor elkaar op, die ontstaat in de Tweede Wereldoorlog en die vijftig jaar standhoudt.

Uitgeverij Prometheus 408 blz. € 25, e-boek € 11,99

Volgende week

Leest Mieke Water van John Boyne.