Nachtgevechten, Inés en de vreugde, Lied van oude geliefden, Een duister afdalen

Een onafhankelijk vrouw die streng religieus is opgevoed strijdt voor haar partnerloze dochter en voor haar pittige negenjarige kleindochter Swiv.

Het boek

De negenjarige Swiv schrijft een brief aan haar vader. Ze woont met haar oma en moeder in een huis zonder mannen. Langzaam wordt in haar brief duidelijk waar haar oma vandaan komt en wat er met haar moeder aan de hand is. En met de pittige Swiv zelf.

De schrijver

Miriam Toews (Steinbach, 1964) is een veel bekroonde Canadese auteur en freelancejournaliste. Ze debuteerde met Summer of my amazing luck (1996).

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Nachtgevechten

Citaat

‘Je hebt als lezer meteen een intiem, vertrouwelijk gevoel’

Boekentips

Almudena Grandes: Inés en de vreugde

Inés is afkomstig uit een gegoede, conservatieve familie. Haar broer Ricardo is lid geworden van de Falange, een extreemrechtse beweging. Na de staatsgreep van Franco op 17 juli 1936 blijft Inés alleen achter in het familiehuis in Madrid. Via haar buurvrouw komt ze in contact met het linkse Frente Popular, maar dat is niet zonder gevaar. Haar broer besluit haar daarom af te zonderen in zijn buitenhuis in een afgelegen dorpje in de Pyreneeën. DHarHaar luistert ze stiekem naar de illegale radiozender en hoort ze van de ophanden zijnde invasie in de Aránvallei om Spanje te heroveren. Inés verzamelt de moed om te ontsnappen en zich bij het binnenvallende leger aan te sluiten.

Uitgeverij Signatuur 928 blz. € 39,99, e-boek € 24,99

Laura Restrepo: Lied van oude geliefden

Een jonge schrijver werkt aan het levensverhaal van de mythische Afrikaanse koningin van Saba. Zijn onderzoek brengt hem naar een oorlogsgebied – ooit een oude en magische streek, vol betoverende verhalen, die de koningin verliet om de legendarische koning Salomo te ontmoeten. Ze was zo diep onder de indruk van zijn persoon en wijsheid, dat ze de rest van haar leven bij hem bleef. Terwijl de schrijver aan zijn verhaal werkt, verliest hij zijn hart aan een verloskundige die bruist van de energie en levenslust. Een vrouw die zich niet uit het veld heeft laten slaan door de tegenslagen in haar leven. Zij laat hem zien wat je van het leven – en de wereld! – kunt maken als je er vol overtuiging voor gaat. Lauro Restrepo vervlecht op prachtige wijze deze twee liefdesgeschiedenissen van sterke en onafhankelijke vrouwen, tot een universeel verhaal over hoop en liefde.

Uitgeverij Wereldbibliotheek. 337 blz. € 24,99, e-boek € 12,99

Jesmyn Ward: Een duister afdalen

Annis is de dochter van een wrede plantagehouder en van diens tot slaaf gemaakte huishoudster. Als ze troost zoekt bij een vriendin wordt ze verkocht door haar vader. Haar voettocht van de rijstvelden van North Carolina naar de slavenmarkt van New Orleans, en verder naar het hart van een suikerplantage in Louisiana, is vol ontberingen en verdriet. Terwijl Annis zich overgeeft aan de kilometerslange mars door de meedogenloze bossen en moerassen van het Amerikaanse Zuiden, wordt ze getroost door herinneringen aan haar moeder en aan de verhalen over haar grootmoeder de krijger. Gaandeweg stelt ze zich steeds meer open voor de wereld van de geesten van haar voormoeders. Een verhaal van wilskracht, hoop en alles overstijgende liefde dat even poëtisch als hartverscheurend is weergegeven.

Uitgeverij Atlas Contact 288 blz. € 22,99, e-boek €13,99

Volgende week

Leest Mieke van Herman Koch Ga je erover schrijven?