Nargis, homeland noordholland, De moeders van Mahipar, De hemel is altijd paars

Nargis is geboren in een asielzoekerscentrum.

Het boek

Het Nederlands-Afghaanse gezin waarin ze woont valt langzaam uit elkaar. Ze probeert na een vraag van haar broer te ontrafelen waar het mis is gegaan. Eerder verschenen als Brabants Boek Present.

De schrijver

Forugh Karimi (Kabul, 1971) is psychiater. In 2022 debuteerde ze met De moeders van Mahipar, waarvoor ze in 2023 de Hebban Debuutprijs ontving.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Nargis

Citaat

‘Een heerlijk dwars karakter, deze Nargis. Sterk, maar ook kwetsbaar.’

Boekentips

Uitgeverij De Harmonie presenteert: Han van Wieringen: homeland noordholland

Zowel het prozadebuut De kermis van Gravezuid (2012), als het poëziedebuut hier kijken we naar (2014), van toneelschrijver Han van Wieringen werd genomineerd en bekroond. In zijn nieuwe poëziebundel homeland noordholland neemt hij in beeldende taal de lezer mee in een wordingsverhaal. Van oorsprong naar verre toekomst, langs polders, planten, dieren, hdmi-kabels en robots. Maar uiteindelijk gaat het om verbinding en liefde.

De Harmonie 40 blz. €17,90

Forugh Karimi: De moeders van Mahipar

Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avonddienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig. Ramín is als klein jongetje met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is en dan komt alles in een stroomversnelling.

Uitgeverij Meridiaan 488 blz. €23,99, e-boek €11,99

Sholeh Rezzadeh: De hemel is altijd paars

Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die maar kort in Nederland woont. Ze wordt geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die een negatieve wending nam toen haar moeder plotseling vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze liet het bergachtige landschap van Iran achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam, waar ze bevriend raakt met Anna, een dove danseres en de oude Johan, die het geluid van bomen opneemt. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.

Uitgeverij Ambo|Anthos 208 blz. €21,99

Volgende week

Leest Mieke Halfbaard van Charles Lewinsky.