Niets is gelogen, Een heel gewoon gezin, Dorsmans dood, Wat ons overkomt

Na een vernissage verloopt de nazit anders dan gedacht. Het blijkt dat iedereen de gebeurtenis anders heeft onthouden.

Het boek

Kunstjournalist Gala Versluis opent een tentoonstelling in Kortrijk en maakt kennis met de flamboyante arts en mecenas Pé Derkinderen. Een samengeraapt gezelschap gaat met hem op pad voor een ontspannen nazit, maar de avond verloopt heel anders dan gedacht. Door een intense gebeurtenis staat iedereen op scherp. Achteraf blijkt echter dat elke aanwezige het moment anders heeft beleefd; de herinnering is een onbetrouwbare, grillige bondgenoot. Het maakt een precieze reconstructie onmogelijk. De kunstenaar, de bankier, de gynaecoloog, de galeriehouder, de journalist en de adviseur ervaren ieder de gevolgen van wat zich op deze avond heeft afgespeeld. Hun verhouding tot elkaar, hun ideeën over leven en dood en de rol van kunst kunnen niet hetzelfde blijven.

De schrijver

Sacha Bronwasser (1968) is kunsthistoricus en -recensent. Niets is gelogen is haar literaire debuut.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Alzheimer, Bechterew, en ook nog Dupuytren, de ouderdom komt met chique visitekaartjes’’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Niets is gelogen

Boekentips

Mattias Edvarsson: Een heel gewoon gezin

Ze zijn een heel gewoon gezin: Adam, zijn vrouw Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella. Ze leiden een gerieflijk leven in een villawijk, met goedbetaalde banen en een uitgebreide vriendenkring. Tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een man van bijna tweemaal haar leeftijd. Hoe kende ze deze zakenman, en vooral, welke reden zou ze hebben gehad om hem te doden? Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat niet de waarheid spreekt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal? Hoe goed kennen Adam en Ulrika hun dochter, en elkaar? En hoe ver gaan ze om haar te beschermen?

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 448 blz. €20,99, luisterboek €4,99 

Miek Smilde: Dorsmans dood

Als in 2009 het lichaam van de jonge Esther Dorsman wordt gevonden, schreeuwt het publiek om wraak. Een eerste verdachte wordt vrijgesproken, een tweede krijgt twaalf jaar gevangenisstraf. Pieter Coorn, raadsheer in het gerechtshof Den Bosch, behandelt de zaak in hoger beroep. Komend uit een Rotterdams milieu van harde werkers, hoopt hij zijn loopbaan als jurist rustig af te sluiten. Als na jaren blijkt dat er fouten zijn gemaakt in de zaak-Dorsman, begint hij te twijfelen. Wie is hij nog als er geen waarheid bestaat? Een roman over de macht en onmacht van juristen, over recht en dwaling.

Uitgeverij De Arbeiderspers 248 blz. €19,99, e-book €11,99

Bettina Wilpert: Wat ons overkomt

Een nachtelijk tuinfeest bij vrienden, waar iedereen te veel drinkt. De volgende dag zegt Anna dat zij verkracht is. Jonas zegt dat het in onderlinge overeenstemming is gebeurd. In krachtige zinnen en zonder te oordelen zet Bettina Wilpert de twee perspectieven tegenover elkaar. Op geraffineerde wijze wordt de lezer als luisterende derde onderdeel van het verhaal, en moet zo tot een eigen conclusie komen. Wat ons overkomt laat zien welke invloed een vermeende verkrachting heeft op het slachtoffer, de dader en op hun omgeving, en hoe de maatschappij omgaat met seksueel geweld. De roman manoeuvreert tussen waarheid en werkelijkheid, weten en vermoeden,en alle grijstinten ertussen.

Uitgeverij Cossee 224 blz. €20,99, e-book €9,06

Volgende week

Bespreekt Mieke Kreupelhout van Esther Kinsky.