De oude vrouw en de katten, De kleur van vriendschap, Nachtlied

Reeks verhalen met Elizabeth Costello in de hoofdrol, die ook als hoofdstukken van een novelle over ouder worden zijn te lezen.

Boek van de week

Het boek

Daar is ze weer, Elizabeth Costello, het intrigerende alter ego van John Coetzee. Ze is schrijfster, bij het grote publiek vooral bekend door een van haar vele romans. Ze is geboren in Australië, woont in Spanje en is een militante vegetariër met een scherpe pen. Op eloquente wijze stelt ze in deze verhalen een aantal interessante vragen aan de orde.

De schrijver

J.M. Coetzee (Kaapstad, 1940) is hoogleraar algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Kaapstad. Hij verwierf veel literaire prijzen voor zijn romans, en is zelfs de eerste die tot twee keer toe werd beloond met de Booker Prize – in 1983 voor Wereld en wandel van Michael K en in 1999 voor In ongenade. In 2003 won Coetzee de Nobelprijs voor Literatuur.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wij noemen de ziel onzichtbaar als we haar niet kunnen zien. Dat zegt iets over ons. Het zegt niets over de ziel.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Coetzee.

Boekentips

Roxane Henke: De kleur van vriendschap

Olivia woont al haar leven lang in het saaie Brewster. Ook haar eigen leven is nogal saai – tot ze Anne Abbot ontmoet. Wat een vreselijk mens – denkt ze eerst. Zo kleurrijk en vrolijk dat Olivia er nerveus en kribbig van wordt. Toch worden ze beste vriendinnen. Als blijkt dat Anne borstkanker heeft, rijdt Olivia haar naar alle afspraken in het ziekenhuis. Ondanks haar ziekte en momenten van wanhoop blijft Anne een vrouw met veel vrolijkheid die haar vertrouwen ontleent aan haar band met God. Anne brengt Olivia en haar hele gezin in beweging. Een roman over echte mensen, met aandacht voor gebrokenheid en een prettige dosis humor.

Uitgeverij Sestra 480 blz. €22,95

Barabara Taylor: Nachtlied

Debuutroman met het waargebeurde verhaal van een tragisch ongeluk en de gevolgen daarvan binnen een gezin. Bijna al haar dorpsgenoten geven de achtjarige Violet de schuld van de dood van haar zus Daisy. Terwijl haar vader Owen zijn troost zoekt bij de drank en zijn gezin in de steek laat, valt haar moeder Grace in de armen van Smart, een denkbeeldig personage dat al sinds haar kindertijd opduikt wanneer ze het moeilijk heeft. Wanneer Grace tijdens een onverwachte sneeuwstorm van een te vroeg geboren kindje bevalt, is ze volledig aangewezen op de zorg van Violet.

Uitgeverij Mozaïek 336 blz. €21,99 (e-book €12,99)

Volgende week

Leest Mieke de nieuwe roman van Maarten ’t Hart, De nachtstemmer.