Olifant van Zeep, De kaalvreter, De heilige

Op lichte toon vertelde verhalen, met een zachte glans van melancholie, over het dagelijks leven, dat nooit gewoon is.

Boek van de week

Het boek

Op lichte toon vertelde verhalen, met een zachte glans van melancholie, over het dagelijks leven, dat nooit gewoon is.

De schrijver

Thomas Verbogt (Nijmegen, 1952) debuteerde in 1981 met de bundel De feestavond.  Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Verbogt heeft een dagelijkse column in De Gelderlander en is regelmatig te horen op de VPRO-radio.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Zo gaat dat, zo leven we, zo leeft het leven ons. We maken elkaar mee en dan verdwijnen we in verschillende richtingen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Olifant van Zeep.

Boekentips

Martin Michael Driessen: De heilige

Donatien wordt geboren in het jaar van de Franse Revolutie. Hij vertelt zijn levensverhaal in de vorm van een hedonistische schelmenroman. Hij ontmoet tijdgenoten als Victor Hugo, helpt bij het opstellen van de Schaal van Beaufort en rondt Kaap Hoorn tijdens een krankzinnige expeditie; als struikrover wordt hij beroemd en berucht in de Vogezen. Hij is zowel genezer als moordenaar. Hij noemt zich nu eens Donatien, dan weer Donatienne, en ten slotte Dieudonné. Zelfs achter de tralies weet hij dankzij zijn charme en inventiviteit de zaken naar zijn hand te zetten. Tot het einde moreel ontoerekeningsvatbaar zal hij de geschiedenis in gaan als de heilige Dieudonné van Metz.

Uitgeverij Van Oorschot 234 blz. €22,50

Machteld Siegmann: De kaalvreter

Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.

Uitgeverij Ambo Anthos 372 blz. €21,99 (e-book €12,99)

Joris Tulkens: De odysssee van Pedro en Luisão

1492, de katholieke koningen Ferdinand en Isabella verdrijven de joden uit Spanje en stellen de inquisitie in, het begin van een lange lijdensweg voor de familie Menassah. Tijdens hun vlucht naar Portugal wordt de vader aangevallen. Voor hij sterft draagt hij zijn zoon Simon op voor het joodse volk een veilig thuis te vinden. Onder de schuilnaam Pedro probeert Simon de opdracht van zijn vader te volbrengen. Hij reist mee op de avontuurlijke vierde tocht van Columbus naar Amerika, verzeilt jaren later in het huidige Ethiopië, maar geeft uiteindelijk de droom van zijn vader op en keert ontgoocheld naar Portugal terug.

Uitgeverij Davidsfonds 461 blz. €24,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De oude vrouw en de katten van J.M. Coetzee.