Het onhandige kind, Gemeengoed en Zussen

'Het onhandige kind' vertelt het verhaal van de achtjarige Diana. Na lange tijd mishandeld te zijn door haar ouders is het meisje nu vermist. In 'Het onhandige kind' doet iedereen die haar gekend heeft verslag.

Boek van de week

Het onhandige kind van Alexandre Seurat.

Het boek

De achtjarige Diana wordt vermist. Bij het horen van het amber alert weet haar vroegere lerares meteen dat ze dood is. Ze herinnert zich Diana nog goed, het meisje dat stelselmatig door haar ouders werd mishandeld. Steeds werden de verdenkingen gesust door de uiterst geloofwaardige ouders met logisch klinkende verhalen, en door de ingestudeerde verklaringen van het kind zelf. Iedereen die het meisje heeft gekend doet verslag: de juf, het schoolhoofd, de schooldokter, de maatschappelijk werkster, de agent en de kinderarts in het ziekenhuis.

De schrijver

Alexandre Seurat (1979) studeerde literatuur en letterkunde en is docent Frans aan de universiteit van Angers. Het onhandige kind is zijn debuutroman uit 2015, gebaseerd op een spraakmakende rechtszaak tegen ouders die een van hun kinderen stelselmatig mishandelden. Vorig jaar verscheen Seurats tweede roman: L’administrateur provisoire.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

“Binnen twee weken school had ik het begrepen, de blauwe plekken, de bulten, als ik eraan terugdenk lijkt het wel alsof het allemaal een nachtmerrie is geweest. […]. Maar in de nachtmerrie weet ik dat alles al te laat voor haar is, ze kijkt me aan en ik kan niets doen, en ik zou willen dat ze me vergeeft.”

Recensie

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het onhandige kind van Alexandre Seurat.

Boekentips

Gemeengoed van Ann Patchett

Op een middag bezoekt Bert Cousins onuitgenodigd het doopfeestje van Franny Keating. Voordat het avond wordt, heeft hij met haar moeder Beverley gezoend. Het is een stap die uiteindelijk zal leiden tot het ontbinden van Beverleys huwelijk en die de twee gezinnen tot elkaar zal veroordelen. Door de zomers die ze samen doorbrengen in Virginia, bouwen de kinderen van de Cousins en de Keatings een band op die gebaseerd is op een gemeenschappelijke teleurstelling in hun ouders en oprechte genegenheid voor elkaar.

Uitgeverij De Bezige Bij 272 blz. € 19,99

Zussen van Hinke Piersma

Wanneer Nederland wordt bezet proberen drie Joodse zussen hun leven en dat van hun gezinnen te redden. Alle drie zien ze zich geconfronteerd met het onvermogen om bescherming te bieden aan degenen die hun lief zijn. Geen van de zussen gelooft dat het in ‘Polen’ wel mee zal vallen.

Het is het waargebeurde verhaal van vlucht en verraad, van dilemma’s en doem. Het schetst de mogelijkheden en onmogelijkheden om aan de nazistische vervolgingspolitiek te ontsnappen. Het is ook het verhaal van een klein meisje, dat na de bevrijding de gaten moet dichten die in haar familie zijn geslagen. Ze wordt door verschillende familieleden opgeëist als het meisje dat alles goed moet maken.

Uitgeverij Querido 256 blz. € 18,99

Nachtwandeling van Robbert Welagen

De schrijver Jacob van Herwijnen wint de Sebriko Literatuurprijs en wandelt na de uitreiking het Amstel Hotel uit, een zachte lentenacht in. Het is stil op straat. Hij slaat linksaf en steekt via de Hogesluis de Amstel over. Hij volgt het water in noordelijke richting. De volgende ochtend wordt zijn lichaam drijvend in de Amstel gevonden.

Inspecteur Mudde buigt zich over deze zaak. Alhoewel hij hoopt dat dit een van zijn laatste zaken is, is elke moord een vraag waar hij het antwoord op wil vinden. Op zoek naar een dader wandelt Mudde de voor hem onbekende literaire wereld in.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 240 blz. € 19,99