Op het allerlaatste moment, Het satijnen hart, Als mens mislukt, De schandalen

Drie verhalen over liefde, begeerte, verraad, en de altijd intrigerende verhoudingen tussen vrouwen en mannen.

Het boek

Na een rustige vrijdag op kantoor in Dublin, reist Cathal met de bus naar huis en piekert over Sabine, de vrouw met wie hij zijn leven had kunnen delen als hij anders gehandeld had. ’s Avonds, alleen voor de televisie met een fles champagne, blijven de gedachten aan Sabine en andere vrouwen hem achtervolgen en wordt de ware betekenis van de dag onthuld. Is het een gebrek aan vrijgevigheid dat de relatie tussen mannen en vrouwen in de weg staat? Deze vraag wordt door Keegan messcherp invoelbaar gemaakt.

De schrijver

Claire Keegan (Wicklow, 1968) is een meermaals bekroonde Ierse schrijfster. Ze studeerde Engels  in de VS en doceerde aan de universiteit van Wales. Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Op het allerlaatste moment

Citaat

‘Voilà: een bundel met drie verhalen over de verziekte verhouding tussen mannen en vrouwen’

Boekentips

Remco Campert: Het satijnen hart

Twee jaar na Een liefde in Parijs schreef Remco Campert Het satijnen hart, een roman die thematisch nauw aansluit bij de voorganger. De oude kunstenaar Hendrik van Otterlo ontvangt het doodsbericht van zijn ex-vriendin Cissy. Ruim twintig jaar geleden, in de nacht nadat ze hem had verlaten, maakte hij een woest zelfportret, zijn laatste belangrijke doek. Na die nacht heeft hij zijn atelier nooit meer betreden en geen penseel meer aangeraakt. Het satijnen hart is een scherp en weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst.

Uitgeverij De Bezige Bij 192 blz. €10, e-boek €6,99, luisterboek 8,99

Osamu Dazai: Als mens mislukt

In zijn kinderjaren besluit Yozo de clown uit te hangen; alleen zo hoeft hij nooit gesprekken aan te gaan en zijn emoties onder ogen te zien. Zijn pogingen relaties op te bouwen met vrouwen lopen elke keer op niets uit. Zonder vals sentiment beschrijft Osamu Dazai wat er gebeurt als depressie en angst zich meester maken van een mens. In buitengewoon krachtig proza beschrijft hij het tragische leven van Yozo, een leven van de vervreemding van een individu in een samenleving waarin hij zijn plaats niet vindt, met maar heel af en toe vluchtige momenten van verbintenis en genegenheid. Als mens mislukt toont op schitterende wijze de gevoelens van een neerslachtige generatie die opgroeit in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Uitgeverij Cossee 192 blz. €22,99, e-boek 14,99

Herman Stevens: De schandalen

Twee mensen die evenveel om elkaar gaven, dat moest nog worden uitgevonden . Als tiener leeft Roda al naar haar eigen wetten. School doet er voor haar niet toe, want ze leert alles via de zomerliefdes die zij telkens beleeft alsof haar leven ervan afhangt. Altijd verliefd, altijd eenzaam. De toedracht van Eriks ontslag is nooit opgehelderd. Hij had wat leerlingen verteld over oude liefdespoëzie – zijn grote onderwerp – en dat was verkeerd gevallen. De geruchten achtervolgen hem twintig jaar later nog wanneer een oud-leerling bij hem thuis aanklopt. En blijft, want Eriks witte huis is Roda’s laatste kans om haar angsten te overwinnen.

Uitgeverij Prometheus 280 blz. €22,99

Volgende week

Een soort eelt van Rinske Bouwman.