Sakura, Dans van de bijen, Reis door mijn kamer, De andere helft

Collingwood Ingram redde de diversiteit van de Japanse kersenbloesem.

Het boek

Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap. Op het landgoed van Ingram in Kent floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. Het boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering.

De schrijver

Naoko Abe (Japan) was lange tijd als politiek redacteur verbonden aan de grote krant Mainichi Shimbun. Ze verhuisde in 2001 met haar Britse echtgenoot en hun twee zoons naar Londen. Met haar biografie van Collingwood Ingram won ze de prestigieuze Nihon Essayist Club Award.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘De soldaten kregen te horen dat als ze stierven voor de keizer, ze zouden voortleven als kersenbloesems op het tempelterrein.’ UIT: Sakura, P. 229)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Sakura

Boekentips

Rachel Linden: Dans van de bijen

Uitgeverij Sestra presenteert:

Mia is 24. Ze ziet haar leven met haar eerste liefde al helemaal voor zich: een villa en een goede baan. Maar haar toekomst valt in duigen wanneer haar vriend ruimte voor zichzelf wil. Losgeslagen als ze zich voelt, sluit ze zich met haar vriendin Rosie aan bij een kersverse ontwikkelingsorganisatie en maakt een wereldreis. Het werk in sloppenwijken en een vluchtelingenkamp daagt Mia uit en verandert haar voorgoed. Een romantisch avontuur, dat tegelijkertijd beschrijft hoe persoonlijke passie en de nood van de wereld kunnen samenvallen.

Uitgeverij Sestra 320 blz. € 22,95

J.M.A. Biesheuvel: Reis door mijn kamer

In ieder object schuilt een verhaal, zo laat Maarten Biesheuvel zien door zijn werkkamer te beschrijven. Op zijn reis langs de typemachine, bureaustoel, foto’s van mensen en steden vertelt hij de anekdotes en herinneringen die met de inrichting verbonden zijn.

Uitgeverij Van Oorschot 168 blz. €17,50

Joanna Glen: De andere helft van Augusta Hope

Augusta Hope heeft altijd het gevoel gehad dat ze er niet bij hoorde. Op haar zesde leerde ze het woordenboek uit haar hoofd. Op haar zevende verbeterde ze haar docenten. Tegen de tijd dat ze acht was, had ze haar lievelingsland in de wereld uitgekozen op de klank van de naam: Burundi. Als volwassene is ze vastberaden uit te vinden waar ze thuishoort. Parfait Nduwimana mag zich nergens thuis voelen. Hij woont met zijn familie in Burundi, een land in de greep van een burgeroorlog. Wanhopig begint Parfait aan een levensgevaarlijke reis in de hoop een nieuw thuis te vinden.

Uitgeverij Orlando 336 blz. €22,50

Volgende week

Bespreekt Mieke: Mrs. Degas van Arthur Japin.