Stella, De aardappelcentrale, Oorlogsdagboek

Een liefdesverhaal over trouw en verraad in de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op het leven van Stella Goldschlag die ook wel ‘Het blonde gif’ werd genoemd.

Boek van de week

Het boek

Een liefdesverhaal over trouw en verraad in de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op het leven van Stella Goldschlag die ook wel ‘Het blonde gif’ werd genoemd.

De schrijver

Takis Würger (Duitsland, 1985) is als journalist en redacteur verbonden aan Der Spiegel. Hij studeerde in Hamburg en Cambridge. In 2017 maakte hij zijn romandebuut met Der Club.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Mijn vader had ongelijk. Schuld bestaat.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Stella

Boekentips

Atte Jongstra: De Aardappelcentrale

1944. Een archivaris (voorheen beeldhouwer) onderzoekt de politieke geschiedenis van standbeelden. Via zijn club academievrienden (De Aardappelcentrale) raakt hij in moeilijkheden, als ze bij de toenemende voedselschaarste in het westen besluiten een standbeeld voor de aardappel op te richten. Als een onbekende er vervolgens een bordje bij plaatst ‘Weg met Pieper Adolf, wij willen echte aardappelen!’ volgt onderzoek door de SD. De Aardappelcentrale komt in beeld. De archivaris vlucht en weet het bevrijde zuiden te bereiken, waar de Amerikanen hem inhuren als tolk. Met de eenheid Monuments Men trekt hij een totaal verwoest Duitsland binnen.

Uitgeverij De Arbeiderspers 264 blz. €21,50

Hanny Michaelis: Oorlogsdagboek

Selectie uit de nagelaten dagboeken die eerder verschenen als Lenteloos voorjaar en De wereld waar ik buiten sta. Vanaf augustus 1942 zat Hanny Michaelis ondergedoken bij verschillende orthodox-protestantse gezinnen, onder een valse naam en steeds in de ondergeschikte positie van dienstmeisje: een cultuurschok van jewelste. In 1943 worden haar ouders gedeporteerd. Over hun lot blijft ze jarenlang in het ongewisse. Zij ziet haar jonge jaren voorbijgaan in angst, ongerustheid en emotionele stilstand. Haar belangrijkste troost vindt ze in het schrijven, in de gedichten die ze maakt, maar vooral in haar dagboek.

Uitgeverij Van Oorschot 496 blz. €24,99

 Simon Stranger: Blijf hun namen noemen

De nazi’s nemen een gewone woning in het Noorse Trondheim in beslag en maken die tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. In de kelder worden honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoord, gemarteld en vermoord. Vijf jaar na de oorlog krijgt het huis nieuwe bewoners: een jong Joods stel met hun kinderen. Een van deze kinderen, de toekomstige schoonmoeder van de auteur, groeit al zingend en verstoppertje spelend op in de kamers waarin enkele jaren daarvoor gruwelijke taferelen plaatsvonden. Een op waarheid gebaseerde roman over de Holocaust, over familiegeheimen en over de verhalen die we kiezen om aan onze kinderen door te geven.

Uitgeverij HarperCollins 366 blz. €19,99 (e-book €8,99)

Volgende week

Bespreekt Mieke De onverwachte rijkdom van Altena van Jan van Mersbergen.