Vindeling, Verlaten, Een liefde in gedachten

Door de Hongaarse opstand vlucht Jutka Horvath met haar moeder naar Amsterdam.

Boek van de week

Het boek

Door de Hongaarse opstand vlucht Jutka Horvath met haar moedere naar Amsterdam. Haar leven begint met verlies. De vondst van een handtas brengt haar in de ban van het vinden. Maar zelf blijft ze zoek.

De schrijver

Vonne van der Meer (Eindhoven, 1952) is toneelregisseur en schrijver. Ze debuteerde met Het limonadegevoel (1987) en brak door met Eilandgasten (1999).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

“Op haar eerste schooldag was Jutka nog geen vindeling van paraplu’s en kettingen, maar vluchteling.”

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Vindeling.

Boekentips

Jane Harper: Verlaten

In de eenzame outback van Australië vinden twee broers hun dode broer bij de omheining die hun boerderijen van elkaar scheidt. Ze zijn elkaars dichtstbijzijnde buren, hun huizen liggen drie uur rijden van elkaar. Hun broer maakte zich ergens zorgen over. Besloot hij om zelf zijn dood tegemoet te lopen? Als hij dat niet heeft gedaan, blijven er in deze afgelegen omgeving maar weinig verdachten over. Het wankele evenwicht op de boerderij is verstoord. Thuis bij de achtergebleven familie beginnen niet alleen verdriet, maar ook verdenkingen hoog op te spelen, tot een verbluffende ontknoping.

Uitgeverij A. W. Bruna 416 blz. €17,99

Kristine Bilkau: Een liefde, in gedachten

  1. Antonia en Edgar lijken voor elkaar gemaakt. Edgar krijgt de kans een exportbedrijf in Hongkong op te bouwen, Antonia zal volgen zodra hij als zakenman voet aan de grond krijgt. Ze schrijft bemoedigende liefdesbrieven en leest die van Edgar, vol beloftes en steeds maar weer uitstel. Na een jaar beëindigt ze hun verloving. Ze wil niet meer hopen en wachten, maar leven. Vijftig jaar later vraagt haar dochter zich af waarom haar charmante moeder diep van binnen haar leven lang trouw is gebleven aan haar eerste grote liefde. Een ongeneeslijke en verspilde liefde die haar moeder zich tot het einde toe door niemand had laten afpakken.

Uitgeverij Cossee 224 blz. 22,99, e-book €9,06

Volgende week

Bespreekt Mieke de verhalenbundel Turbulentie van David Szalay.