Water, Jo, Juno en Legs, Verboden terrein

Een vrouw ontsnapt aan haar oude leven, maar de keuzes die ze heeft gemaakt hebben gevolgen. Eerste boek in het te verschijnen vierluik De elementen.

Het boek

Het eerste deel van het vierluik De elementen: vier romans met terugkerende personages die thema’s onderzoeken als medeplichtigheid, moed, veerkracht en de vraag wat we elkaar verschuldigd zijn. Het eerste wat Vanessa Carvin doet wanneer ze op het eiland aankomt, is haar naam veranderen. Ontsnappen aan haar oude leven lijkt misschien een goed idee, maar de keuzes die ze heeft gemaakt hebben gevolgen. Uiteindelijk moet ze de realiteit onder ogen komen over wat ze heeft gedaan – of heeft nagelaten.

De schrijver

John Boyne (Dublin, 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Hij studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Hij debuteerde in 2000 en brak wereldwijd door met De jongen in de gestreepte pyjama (2006).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Water

Citaat

‘Ik weet niet welke lezers John Boyne op het oog heeft, maar ik voelde me bepaald onderschat’

Boekentips

Judith Herzberg: Jo

Judith Herzberg heeft altijd wel geweten dat Jo, die het gezin Herzberg kwam versterken toen Judith klein was, belangrijk voor haar was. Slordige dagboekaantekeningen leidden tot het voor Herzberg zelf verrassende inzicht dat Jo nog steeds in haar dagelijkse handelingen en ook in haar werk voorleeft. Dat de liefde wederzijds was, blijkt onder andere uit een verkruimelend mapje dat Jo had bewaard met daarin kleine ‘fliedertjes’ uit de lagereschooltijd van Judith. Het boek Jo bevat versleten en onzekere herinneringen en is geïllustreerd met foto’s en ander beeldmateriaal. Het is in omvang en formaat een kleinood, bedoeld als ode aan Jo. Judith Herzberg heeft haar overleven te danken aan velen, maar Jo was daar wel een van de belangrijkste van.

Uitgeverij De Harmonie 112 blz. € 20

Karl Geary: Juno en Legs

Ierland, jaren 80; Juno en Seán – door Juno omgedoopt tot Legs – wonen in de armste buurt van Dublin en zitten op een streng katholieke school bij elkaar in de klas. Wanneer de slimme, opvliegende Juno opkomt voor deze gevoelige, vaak gepeste jongen, bloeit er een onwaarschijnlijke vriendschap tussen haar en Seán. Beiden verlangen naar een beter, vrijer leven, en beginnen om zich heen te slaan om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens dit verzet vervreemden ze zich steeds meer van hun omgeving. Ze worden gevreesd, begeerd en bekeken, maar zelden écht gezien. Tot ze overgaan tot een schokkende daad.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 240 blz. € 22,99

Louise Kennedy: Verboden terrein

Ierland, midden jaren 70. Cushla Lavery woont in een dorpje vlak bij Belfast. Ze geeft les op een basisschool en draait bardiensten in de pub van haar familie. Daar ontmoet ze Michael Agnew, een oudere, getrouwde advocaat. Ze storten zich in een stormachtige affaire. Als de vader van een van haar leerlingen slachtoffer wordt van een brute aanval helpt Cushla de familie waar ze kan. Het conflict tussen haar wereld en die van Michael wordt steeds groter. De politieke spanningen lopen op en alles wat Cushla zo zorgvuldig heeft opgebouwd dreigt uit elkaar te vallen. Een intiem portret van mensen die gevangenzitten in het grensgebied tussen het persoonlijke en het politieke, waar wie je bent opeens minder gewicht draagt maar welke keuzes je maakt des te meer.

Uitgeverij Pluim 240 blz. € 24,99

Volgende week

Leest Mieke Jo van Judith Herzberg.