Wij slaven van Suriname, Vluchthaven, Verheven koninkrijk, De bergen zingen

Het eerste boek dat de Surinaamse geschiedenis beschrijft vanuit antikoloniaal gezichtspunt.

Het boek

Het eerste boek dat de Surinaamse geschiedenis beschrijft vanuit antikoloniaal gezichtspunt. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid.

De schrijver

Anton de Kom (Paramaribo, 1898, – Neuengamme (D) 1945) was een Surinaamse anti-koloniale schrijver en verzetsheld in Nederland. Wij slaven van Suriname bezorgde hem een plaats in de Canon van Nederland.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Ongelukkig is het land dat niet onvoorwaardelijk vertrouwen in de rechtschapenheid van zijne bestuurders stellen kan!’ (uit: Wij slaven van Suriname, p. 145).

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Wij slaven van Suriname

Boekentips

Anne van den Dool: Vluchthaven

Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was. Was hij echt liever daar dan hier, liever dood dan in leven? Zo onderneemt Hannah een eenzame zoektocht naar geluk, die vele vormen aanneemt, en die duidelijk maakt hoe we elkaar soms pas na de dood beter begrijpen. Een boek over de fragiele kunst van het achterblijven, en hoe ver de schaduw van de geschiedenis kan reiken.

Uitgeverij Querido 304 blz. €20,-

Yaa Gyasi: Verheven koninkrijk

Een portret van een Ghanees immigrantengezin in de VS dat zucht onder het juk van verdriet, depressie en verslaving. Gifty is een briljante student neurowetenschap aan de universiteit van Stanford. Haar drijfveer is de fatale overdosis van haar broer en de depressie van haar moeder. Gifty is vastberaden om wetenschappelijk de oorzaak te vinden van al het verdriet en lijden dat haar leven domineert. De kerk waar ze in opgroeide beloofde verlossing, maar gaf nooit duidelijkheid hoe die te bereiken. Ze worstelt tussen geloof en wetenschap, en zoekt naar een manier om haar liefde voor haar familie in daden om te zetten.

Uitgeverij De Bezige Bij 320 blz. €23,99 (e-book €11,99)

Phan Que Mai Nguyen: De bergen zingen

Een portret van vier generaties in Vietnam in de twintigste eeuw. De jonge Huong groeit op tijdens de oorlog in Vietnam. Haar ouders en ooms hebben zich aangemeld bij het leger en vertrekken via de Ho Chi Minh-route om te vechten tegen het Amerikaanse leger. Huong blijft met haar oma achter in Hanoi. Het dagelijks leven is moeilijk, maar haar oma, geboren in 1920, vertelt Huong haar eigen levensverhaal. Over de Franse bezetting van Vietnam, de Japanse invasie, haar leven op de boerderij en hoe ze die met haar zes kinderen gedwongen moest verlaten door de landbouwhervormingen.

Uitgeverij Signatuur 424 blz. €24,99

Volgende week

Leest Mieke Het boek Daniel van Chris de Stoop.