Willem en mijn wellust, De boekhandel in de bergen, De hoofdrol, De boekhandel van het verzet

Een novelle die zwierig de brug slaat tussen de zestiende en de negentiende eeuw.

Het boek

Een feuilletonschrijver steelt in 1885 oude brieven van een boekenantiquaar. Hij meent goud in handen te hebben. Maar dat goud blijkt uiteindelijk slijk.

De schrijver

Jeroen Olyslaegers (Mortsel (B), 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Hij studeerde Germanistiek aan de Universiteit Antwerpen. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik was een man die leefde van de gelegenheid tot ik een bekentenis deed waarvoor ik nu de prijs betaalde. (p.85)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Willem en mijn wellust.

Boekentips

Alba Donati: De boekhandel in de bergen

Tegen alle adviezen in vertrekt Alba Donati naar Lucignana, haar geboortedorp in het pittoreske Toscane, om daar, omgeven door bos en bergen, haar eigen boekhandel op te richten. We lezen mee in het dagboek van Donati, die beschrijft hoe ze de boeken selecteert en een naam opbouwt. Maar al na een maand breekt er een brand uit in de winkel. Het is de steun van haar dorpsgenoten en jeugdvrienden die haar erbovenop helpt. Vloeiend en beeldrijk rijgt ze deze gebeurtenissen aaneen met dorpsverhalen, natuurbeschrijvingen en gedachten over de beste boeken, inspirerende auteurs en de meest memorabele personages. Deze boekhandel in de bergen, waar ze thuis is tussen dorpsgenoten en vrienden, is een toevluchtsoord voor gelijkgestemden.

Uitgeverij Cossee 272 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Janice Hallett: De hoofdrol

Er zit iemand van een toneelgezelschap vast voor moord, maar het lijkt erop dat deze persoon onschuldig is, en dat een aantal duistere geheimen niet is onthuld.

De moordenaar heeft zichzelf verraden: ergens in een berg e-mails, berichten en brieven bevindt zich de sleutel tot de oplossing van deze zaak. Misschien wel in de informatie over de benefietavond voor de levensreddende behandeling van kleine Poppy, in de e-mails van de leden van de toneelvereniging over twee geheimzinnige nieuwkomers, of zelfs in de correspondentie over de felle strijd om de hoofdrol. Het is duidelijk dat diverse leden iets te verbergen hebben…

Uitgeverij Xander 480 blz. € 22,99 (e-book € 4,99)

Sarah Sundin: De boekhandel van het verzet

Een spannende historische roman over het verzet in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse ballerina Lucie neemt haar favoriete Engelstalige boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen ontsnappen. Ze helpt het verzet door geheime boodschappen tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen. Als ze landgenoot Paul Aubrey ontmoet, bloeit er iets moois op. Lucie denkt alleen dat Paul onder een hoedje speelt met de Duitsers… En hij kan haar het werkelijke doel van zijn missie niet vertellen.

Uitgeverij Kok Boekencentrum 400 blz. € 23,99 (e-book € 4,99)

Volgende week

Lees Mieke: De schaduw van een vriend van Maarten Asscher.