De waren van Daniël Rovers

'De waren' gaat over drie vrienden die terugkijken na twintig jaar vriendschap op hun levens, liefdes en verlangens. Verschillende recensenten hebben dit boek gerecenseerd. Lees hier hun mening.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek De waren van Daniël Rovers. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

R. Dikker

Het verhaal De Waren speelt zich af in Nijmegen. Na gewoond te hebben in Brussel,  Gent en Rotterdam heeft Ade afgesproken met Bob en Ricky. Ze hebben elkaar 20 jaar geleden leren kennen tijdens de introductieweek op de universiteit. Ricky wordt op allerlei feesten uitgenodigd en zij nam dan Bob en Ade mee naar deze gelegenheden.

Ricky woont samen met Edson. Ze houdt van hem en ze hebben samen een kind.Tegelijk wil ze nieuwsgierig blijven en niet bang zijn voor welke gevoelens dan ook. Een voorbeeld is de relatie met Jesse die ze ontmoet tijdens de boekenclubavond.

Bob woont in Nijmegen en heeft een bijzondere relatie met Fanny. Zij hebben slechts één overeenkomst. Beiden zijn in hun tienerjaren fanatieke briefschrijvers geweest. Fanny correspondeerde met mensen uit Amerika en Frankrijk. Bob schreef brieven aan zijn overleden broer Stan. Brieven waarin hij zijn gevoelens probeerde te verwoorden. Gevoelens die hij zelf ook niet helemaal begreep.

Ade heeft verschillende relaties gehad en de langste duurde vier jaar. Hij had altijd een aantekenschrift bij zich waarin hij als kunstjournalist probeerde zijn reguliere neerslachtigheid voor zichzelf duidelijk te maken.

Ade en Ricky hadden in die twintig jaar regelmatig contact. Zij hebben het initiatief genomen om met de drie vrienden bij elkaar te komen.

De drie hoofdpersonen Ade, Bob en Ricky bezaten hetzelfde melancholische gemoed, voelden zich chronisch verlaten en konden het nooit lang uithouden met zichzelf en ook niet met een ander.
Het boek leest vlot en is knap geconstrueerd met prachtige zinnen en wendingen in het taalgebruik.

P. Aanhane

Ricky, Ade en Bob komen elkaar tegen in het eerste jaar van hun studie aan de Universiteit van Nijmegen. Jonge mensen vol plannen en idealen, afkomstig uit totaal andere milieus maar vastbesloten hun leven te gaan leven. Ade heel rustig en overdacht, Ricky en Bob precies het tegenovergestelde. Zij worden vrienden voor het leven al verliezen zij elkaar soms ook een beetje uit het oog. Dan komt Bob met het voorstel hun twintigjarige vriendschap te vieren.

Tijdens deze ontmoeting kijken zij terug op hun studententijd en het leven daarna. Zittend langs de oever van de Waal stromen hun levens voorbij. Hebben ze de ware gevonden? Is dit het ware leven?

Dit alles wordt zo beeldend beschreven, met prachtige woorden in heel mooie lange zinnen. Als lezer voelt je alle emoties van blijdschap, liefde, verdriet , tegenslagen maar ook het onvermogen om te zijn wie je wilt zijn. Niets menselijk ontbreekt in dit boek. De karakters worden heel puur beschreven en zijn levensecht. De korte hoofdstukjes zijn al verhalen op zich en de cover straalt een rust uit waar je nieuwsgierig van wordt. Drie vrienden, drie levensverhalen, op zoek naar liefde, meesterlijk vertelt door de auteur. Dit boek krijgt van mij 4 sterren.

W. Schuuring

Het boek begint met een heldere droom waarin iets gebeurt wat normaal niet mogelijk zou zijn. Een jongen droomt dat hij middagen en avonden lang met een jongen en een meisje heeft gesproken, die hij daarvoor nooit had gezien. Als hij wakker wordt mist hij hen.

Vervolgens begint het verhaal van drie twintigjarigen Ricky, Ade en Bob, die elkaar ontmoeten in Nijmegen waar ze gaan studeren. Ze worden vrienden, maar gaan ieder hun eigen weg. Het is een zoektocht naar relaties, liefde. Met verwachtingen, op zoek naar de ware, met vallen en opstaan.

Na twintig jaar komen de vrienden weer bij elkaar in Nijmegen. Wat stelde hun vriendschap voor? In drie hoofdstukken wordt deze ontmoeting beschreven. De andere hoofdstukken zijn meer korte novelles over ieder van hen.

Mooi aan het boek zijn de beschrijvingen van details over plaatsen en plekken die in het verhaal voorkomen.
Bij een eerste lezing van het boek trok het mij niet aan. Een tweede poging gaf meer voldoening. Vooral door de manier van schrijven. Aanbevolen voor lotgenoten van deze veertigers.

M. de Vries – de Jong

De roman De Waren gaat over Ade, Ricky en Bob. Zij vormden een vriendengroepje tijdens hun studiejaren in Nijmegen. Dat was halverwege de jaren negentig. Nu, twintig jaar later, en bijna veertigers, komen ze in Nijmegen weer bij elkaar om hun vriendschapsjubileum te vieren. Enkele hoofdstukken spelen zich af in het heden, het overgrote deel van de roman beschrijft in korte hoofdtukken vooral de periode van hun studententijd.

Wie een spannend verhaal met spectaculaire gebeurtenissen en een zinderend slot verwacht, komt bedrogen uit. Dit boek is “klein, maar fijn”. Vol begrip en mededogen beschrijft Rovers de komende en gaande verliefdheden, de zoektocht van Ade, Ricky en Bob naar hun identiteit, naar hun plaats in de wereld, naar een partner voor het leven.

Die zoektocht is niet gemakkelijk: bindingsangst, gemiste kansen, verlegenheid, vrijheidsdrang, twijfels aan je partnerkeuze en keuzes moeten maken die bepalend zijn voor je verdere leven.
Deze roman zal zeker aanslaan bij jongere lezers: hun problemen zijn blijkbaar van alle tijden, een feest der herkenning. Een troostrijk boek.

Ook voor oudere lezers is het een prachtig boek: zij zullen met een glimlach terug denken aan al het “gedoe” van vroeger, misschien wat weemoedig, maar opgelucht dat ouderdom blijkbaar rust geeft.

Wat mij vooral heeft geraakt is het schitterend taalgebruik van Rovers. Wat een stilist! Veel mooie zinnen waarin elk woord raak is. Puntgaaf.
Enkele voorbeelden van mooi taalgebruik:
1: op het tentdoek lag een brailleschrift van dauwdruppels
2: een stevige bries die over de markt veegde
3: ik voel me altijd een lispelend koe als ik een smoothie bestel
4: hij miste het bleke horlogegezicht dat bij elke tel door de spitse rode tong van de secondewijzer werd afgelikt.

Zelfs de cover werkt mee aan de opgeroepen sfeer: blauw/groen kabbelend water. Een puntje van kritiek: de eerste bladzijde bevat een zin van bijna tweehonderd woorden. Grammaticaal goed, maar een kunstje. Een goed schrijver als Rovers heeft dit niet nodig. Voor wie houdt van boeken van Thomas Verbogt en Patrick Modiano is De Waren van Daniël Rovers een aanrader. Prachtig geschreven!

M. Kosterman

Drie studenten leren elkaar op 18-jarige leeftijd kennen. Twintig jaar later maken zij opnieuw een afspraak om dat te vieren. Hierdoor komen er herinneringen boven van hun leven die heel mooi beschreven worden.

Op zoek naar de liefde, naar zichzelf, de emoties, de relaties enz. Worden prachtig weergegeven. Het is heel pakkend geschreven, kon het boek bijna niet wegleggen.

Wel waren er momenten dat ik het lastig vond over wie het nu ging. Ook vond ik dat er veel personen voorbij kwamen zodat ik soms niet meer wist wie nu eigenlijk wie was, verwarrend.

Zeker een aanrader!!