Barbara de Loor: ‘Met meer energie de dag in’

Ze won ooit een wereldtitel op de schaats, nu is Barbara de Loor het kersverse gezicht van Nederland in beweging. Sporten vormt nog altijd de rode draad in haar leven. En ze probeert anderen mee te krijgen. ‘Je kunt veel meer dan je zelf denkt.’

Vast een hele eer, om dit programma te presteren, nadat Olga Commandeur dat maar liefst 23 jaar heeft gedaan.

“Nou en of. Ik vond het hartstikke leuk dat ik ervoor benaderd werd. Het programma zocht een oud-topsporter met gevoel voor ritme. Nadat ik, in 2006 alweer, samen met mijn danspartner Marcus van Teijlingen Dancing with the stars won, durfde ik er wel op te vertrouwen dat dit me goed zou afgaan. Ik deed een soort auditie en werd gekozen. Gelukkig maar, want dit programma is me op het lijf geschreven.”

Waarom past dit programma zo goed bij je?

“Omdat ik graag mensen enthousiasmeer om in beweging te komen. Want bewegen is goed voor iedereen, ook voor de doelgroep van Omroep MAX en ons programma: de 50-plusser. Je lichaam is een bewegingsapparaat waar je zuinig op moet zijn. En als je niet meer beweegt, ga je vastzitten, ook in je hoofd. Met een flexibel lijf en een flexibele geest kun je het leven veel beter aan.”

Je bent jarenlang topschaatser geweest. Hoe is jouw liefde voor het schaatsen ontstaan?

“Dat begon al rond mijn vijfde. Ik ben opgegroeid in de kop van Noord-Holland. Of het echt zo is, weet ik eigenlijk niet, maar in mijn herinnering lag er elke winter natuurijs om op te schaatsen. Ik vond het heerlijk om te doen en was gefascineerd door de schaatsbeweging, waarmee je wel 50 kilometer per uur kan halen. Omdat ik ook nog eens heel nieuwsgierig was, veel vragen stelde en open stond voor advies van coaches, kwam ik steeds een stapje verder. Wat ook hielp, is dat ik heel positief in het leven sta. Zelfs op mindere dagen wist ik altijd weer het vuurtje in mezelf aan te steken om door te gaan. Nee, opgeven is niets voor mij. Die combinatie heeft me uiteindelijk ver gebracht.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide