Column Bert Kranenbarg: Boudewijn

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Tachtig is het nieuwe zestig! Op Tweede Pinksterdag wordt Boudewijn de Groot tachtig jaar. En deze week al is het precies zestig jaar geleden dat hij voor het eerst een studio binnenliep om een plaat op te nemen.

14 mei 1964, negentien jaar was hij, bijna twintig, toen hij bij Phonogram aan de Honingstraat in Hilversum voor het eerst achter een microfoon stond om een liedje in te zingen. ‘Strand’, in een opvallend hoog tempo. Hij had het thuis op zijn gitaar geoefend, maar er was nog geen tekst bij, dus floot hij steeds de melodie. Zijn vriend van de filmacademie, Lennaert Nijgh, zorgde voor een tekst. Maar in de studio in hoog tempo een tekst zingen bleek een stuk lastiger dan thuis snel fluiten. De opnames slaagden, het begin was er, maar het werd geen succes. Nu zestig jaar later weten we dat het wel helemaal goed gekomen is.

Zo’n driehonderd nummers maakte Boudewijn de Groot. Vanaf dinsdag, de dag van het zestigjarig jubileum, mogen luisteraars van NPO Radio 5 hun favorieten kiezen. En zes dagen later, op zijn tachtigste verjaardag, draaien we de Boudewijn de Groot Toplijst. En als we zorgen voor gebak en wat te drinken, is hij er zelf bij in de studio, heeft hij beloofd. Om de verhalen te vertellen achter de tien liedjes die het meest gekozen zijn. En dat allemaal ‘Op een mooie Pinksterdag’!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl