Rik van de Westelaken: ‘Bij mij is het glas altijd halfvol’

Rik van de Westelaken (47) is de nieuwe presentator van zijn eigen lievelingsprogramma: Wie is de mol? De oud-NOS Journaal-nieuwslezer doordenkt elke stap die hij in zijn carrière neemt. ‘Het is niet erg om fouten te maken.’

Weet jij als presentator ook wie de mol is?

“Nee. De presentator mag het wel weten, maar ik wilde dat bewust niet. Ik vond het al spannend genoeg om Wie is de mol? voor de eerste keer te presenteren, ik wilde me niet ook nog eens druk hoeven maken over of ik niet op het verkeerde moment de mol aankijk of per ongeluk een toespeling maak. Het is natuurlijk een ontzettend populair programma en Art heeft in die zeven jaar dat hij het presenteerde de lat behoorlijk hoog gelegd. Dus ik maak het mezelf liever niet nog moeilijker.”

In hetzelfde jaar waarin jij Mol-kandidaat was, sloeg je een hobbelig carrièrepad in. Je koos na zeventien jaar bij de NOS voor het avontuur bij Net 5. Na een jaar wisselend succes verhuisde je naar SBS 6 en in 2018 besloot je terug te gaan naar de NPO. Wie is jouw belangrijkste raadgever bij het nemen van zulke beslissingen?

“Misschien wek ik de indruk dat ik maar een beetje lukraak rondren, maar dat is niet zo. Ik heb een goed management waarmee ik uitvoerig afweeg wat slim, interessant of leerzaam is om te doen en waar ik voor honderd procent achter sta. Elke stap is goed doordacht. Maar bovenal heb ik een heel stabiele thuissituatie. Mijn vriend heeft niets te maken met de media en wil ook niet in de spotlights. Hij bekijkt alles vanuit zijn perspectief en steunt me in de beslissingen die ik neem. Met hem bespreek ik alles. We zijn nu ruim vier jaar samen. Ik moet zeggen dat ik best een jachtig leven leidt, mijn agenda zit altijd vol en dat past ook goed bij me. Maar ik denk dat ik dat alleen maar volhoud door mijn stabiele thuisbasis. Daar kan ik mijn rust vinden, maar ook bij mijn vrienden en familie.”

Wat is het belangrijkste dat jij van je ouders hebt geleerd?

“Dat het niet erg is om fouten te maken. Het leven is een kwestie van vallen en opstaan. Dat heb ik zeker de laatste jaren ervaren in mijn werk, maar ook in de rest van mijn leven. Ik ben dankzij mijn stabiele thuissituatie, zowel vroeger als nu, een heel optimistisch en vrolijk mens. Bij mij is het glas altijd halfvol. Dat zit echt in mijn karakter, het vallen en opstaan heb ik gaandeweg geleerd.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 1. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Wie is de mol? start zaterdag op NPO 1 om 20.30 uur. 

Tekst: Ernest Marx