Sharon de Miranda: ‘Koken is mijn manier van liefde geven’

In het leven van Sharon de Miranda zijn er weinig dingen belangrijker dan eten. De kok van KRO-NCRV’s BinnensteBuiten verwijst naar haar jeugd, waarin de kiem voor haar kookliefde werd gelegd. ‘Ik groeide op met rijst, roti, kousenband en pom.’

Herinner je je nog iets uit die tijd?

“Ik ken mijn vader uit de verhalen. Ik heb geen eigen beeld van hem, dat is heel raar. Ik heb ook helemaal geen herinneringen van voor mijn negende, dat is natuurlijk niet helemaal normaal. Ik weet wel dat ik een enorme angst had voor de dood en bang was dat mijn moeder ook zou overlijden. Ik denk dat ik daarom als kind die herinneringen ben gaan blokkeren.”

Hoe heeft je moeder jou en je zus opgevoed?

“Mijn moeder is heel erg van ‘pluk de dag’ en ‘leef alsof het je laatste dag is’. Het moet voor haar heel zwaar zijn geweest, maar ze nam zich voor: wij gaan heel veel lol hebben. We hadden huisfeesten, gingen vaak op vakantie en als er geld was dan ging dat gewoon op. Als we dan aan het eind van de maand niks meer hadden zei mijn moeder: ‘Ach joh, dat komt wel goed!’ Dan aten we bij mijn opa en oma. Mijn opa en oma van moederskant waren de stabiele factor in ons leven. Ze betekenen alles voor me. Mijn opa, hij is helaas vier jaar geleden overleden, was echt een vaderfiguur voor mij.”

We zitten in het restaurant waar je chef-kok bent. Hoe combineer je dat met het tv-werk voor ‘BinnensteBuiten’ en je gezin met twee jonge kinderen?

“Ik werk zeven dagen per week! Ik beschouw het niet allemaal als werk, maar het is best veel ja. Mijn man is ook kok, maar hij werkt parttime en is vaker bij de kinderen. We hebben de rollen omgedraaid. Hij draagt ook mijn naam, ik niet de zijne. Ik ben gewoon hartstikke feministisch.” Ze lacht en wijst naar het koksteam in haar restaurant: “Allemaal vrouwen en allemaal uit verschillende culturen! Maar even iets anders: proef dat koekje eens dat je bij je koffie kreeg. Weet je waar dat van gemaakt is? Van veldbonen. Dat is eigenlijk veevoer, heel eiwitrijk. Smaakt het niet heerlijk?”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 7. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Kalien Blonden