Kijk digitaal: Het schoonmakersparlement en In het spoor van IS

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. De zomerprogrammering biedt doorgaans weinig nieuws. Uitgelezen moment om de beste programma’s van afgelopen seizoen (nog) eens te bekijken. We zetten ze voor u op een rijtje.

Nao ’t zuuje

Deze korte documentaire was een van de verrassingen van het televisieseizoen. Nao ’t zuuje is Limburgs voor ‘naar het zuiden’ en de film schetst een ontroerend beeld van de carnavalscultuur. Hoofdpersoon is televisiemaker Lex Uiting, die als prins Lex een uniek carnaval beleeft. Het raakt zijn familie diep. Carnaval betekent enorm veel in Limburg, allicht meer dan kijkers elders kunnen vermoeden. Extra pluspunt is het camerawerk van de gerenommeerde Rob Hodselmans. Hier terug te zien op NPO.nl.

Beau five days inside

Technisch gezien geen documentaire, maar een zesdelige reeks. Met Beau van Erven Dorens die doet wat hij zo ontzettend goed kan: zijn hart openstellen, oprechte interesse tonen en heel goed luisteren. Elke aflevering trekt Beau vijf dagen in een instelling waar je normaal niet binnenkomt, zoals een tbs-kliniek, een hospice en een brandwondencentrum. Plekken waar ellende de boventoon voert. Beau weet precies de juiste toon te vinden en laat de kijker ontroerd achter. Terug te kijken via Rtlxl.nl (abonnement vereist).

Het schoonmakersparlement

Leon Verdonschot volgt vier leden van het schoonmakersparlement. Dit collectief vertegenwoordigt de 150.000 schoonmakers die ons land rijk is. Ze vormen een beroeps- groep die veel te vaak met de nek wordt aangekeken. Zie alleen al de nukkige kantoormedewerker die nauwelijks op- of omkijkt als iemand zijn bureau afneemt. Een beetje respect, meer vragen de schoonmakers niet. Wie deze film ziet, kijkt voortaan vermoedelijk met andere ogen naar de schoonmaker. Hier terug te zien.

In het spoor van IS

De gruwelijkheden die journalist Sinan Can aantreft in dit tweeluik over de Islamitische Staat zijn niet in woorden te vatten. Lopend door de kapotgeschoten straten van Aleppo en Mosul wordt het hem regelmatig te veel. Al dat puin als stille getuige van de oorlog, met om de hoek nog doodgeschoten lichamen. “De vreselijkste reis ooit”, zei Can erover. Recensenten prezen Can om zijn moed, empathie en vertelkunst. Genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. U ziet het hier terug.