Kijk Digitaal: The Passion en Ouders uit de kast

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 13:

TV monument: The Passion

Er komt veel kijken om het grootste tv-spektakel van het jaar goed te laten verlopen. Dat vertelt de regisseur van The Passion in een TV monument dat voor het evenement is opgericht. “Een halfuurtje voordat we live gaan, denk ik altijd: waar ben je mee bezig. Maar we hebben de beste mensen, we hebben driekwart jaar voorbereid en dan moet je gaan genieten.” Ook hoofdrolspelers als Edwin Jonker (Jezus, 2019), Simone Kleinsma (Maria, 2014) en Tommie Christiaan (Jezus, 2018) komen aan het woord in het programma. Uiteraard zijn er ook beelden van het evenement. The Passion is hier te bekijken.

Klassieke muziekstukken over lijden

De Matthäus-Passion is voor veel mensen vaste prik met Pasen. Maar het meesterwerk van Johann Sebastian Bach is zeker niet het enige klassieke muziekstuk dat over het lijden van Jezus gaat. In de vierdelige podcastreeks Meer dan Matthäus behandelen presentatrice Margriet Vroomans en Matthäus-kenner Carel den Hertog tien eeuwen passiemuziek. Aan bod komt bijvoorbeeld werk van Joseph Haydn, maar ook het Miserere van Gregorio Allegri en het Middeleeuwse gedicht ‘Stabat Mater’ over het verdriet van Maria dat veel componisten inspireerde. Naast muziekgeschiedenis en anekdotes is er uiteraard ook volop muziek te horen. Het is hier te beluisteren of de app NPO Luister.

Ouders worstelen met geaardheid

De KRO-NCRV-documentaire Let love rule staat stil bij het twintigjarige jubileum van het homohuwelijk in ons land. Hoewel homo’s en lesbiennes sinds 2001 kunnen trouwen, blijft het soms ook nu nog lastig om voor een niet-heteroseksuele geaardheid uit te komen. Een groep voor wie dat vaak geldt, zijn mensen die daar pas na een relatie met een partner van de andere sekse achter komen. Als er dan ook nog kinderen in het spel zijn, is het vaak helemaal ingewikkeld. Sofi e van den Enk spreekt in de documentaireserie Ouders uit de kast homoseksuele ouders, hun exen en hun kinderen. Ouders out de kast is hier te bekijken.

MyLum: digitale winkel vol films en series

MyLum is een digitale winkel vol kwaliteitsfilms en -series uit heel Europa. Losse titels zijn te koop voor 10 of 12,50 euro. Voor 8 euro per maand kunnen abonnees van deze streamingdienst een titel (film of complete serie) kopen uit het assortiment, om er van MyLum een gratis bij te krijgen. En dat assortiment is groot. Zo staat bijvoorbeeld het nieuwste seizoen van de Zweedse speurserie Beck erin, maar ook de Italiaanse dramaserie My brilliant friend of de Britse reeks Years and years. Cinemaliefhebbers kunnen kiezen uit arthousefilms als La meglio gioventú of Boyhood. Meer informatie op Mylum.nl.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 13. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.