Recensie Mieke: Een gegeven nijlpaard van Annette Bjergfeldt

Familieroman over de jacht op de grote liefde, verlies en tweede kansen.

Een gegeven nijlpaard ***

‘In de stijl van Jonas Jonasson’ lees ik op de cover. Dat is als aanbeveling bedoeld. Maar jet wereldwijde enthousiasme dat De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween ten deel viel, deel ik niet. Dit romandebuut van Annette Bjergfeldt is net zoiets. Laat ik zeggen: je moet van deze stijl houden. Mijn voornaamste bezwaar is dat de personen schetsmatig zijn, weinig echt. Dat kun je van sprookjesfiguren ook zeggen, en misschien is dat de beste benadering: lees het als een kleurrijk sprookje. Vol gekke, sympathieke mensen die de uitzinnigste dingen beleven, door de vreselijkste dalen gaan, maar uiteindelijk steeds weer in een warm bad duiken met elkaar.

Er is geen beginnen aan om het verhaal samen te vatten. Het nijlpaard uit de titel heeft maar een kleine rol: In zijn muil verdween ooit een circusartiest, de geliefde van de oorspronkelijk Russische mater familias: Varinka. Een norse vrouw die nooit in Denemarken is geaard, gokt op hazewindhondraces en naar het park loopt als ze een eend wil braden. Hun enige dochter, een stewardess, ontmoet een eenzelvige duivenmelker, en ze krijgen drie dochters. De tweeling Olga en Esther zijn de feitelijke hoofdpersonen. De een wordt een wereldberoemde operazangeres, de ander schildert op een onmodieuze manier.

Hun zoektocht naar de liefde (want daar draait het boek om) wordt uitgebreid beschreven. Soms met geforceerde beeldspraak: Ze is een meester in het aantrekken van de gele afwashandschoenen van de liefde. In de hoop dat het volstaat om snel een vochtige doek over de teleurstellende details van de persoonlijke kenmerken van de uitverkorene te halen. Soms met romantische clichés, die niet zouden misstaan in een doktersroman. Woont u in het witgeschilderde huis met het balkon? Een rommelige kastanjebruine haardos en een paar turquoiseblauwe ogen stellen zich voor als mijn nieuwe buurman. Jakob. Van mijn leeftijd of misschien een paar jaar ouder.

Dan zijn er nog bijfiguren: een buurjongen die stellig in het monster van Loch Ness gelooft, zijn zwakzinnige zusje en tirannieke vader, een Parijse operadirigent die met Olga trouwt maar vreemdgaat met een balletdanser, een beeldhouwer in wie Esther haar grote liefde ziet, die toch een Italiaanse verkiest met wie hij meteen kinderen krijgt terwijl Esther op haar dertigste al in de overgang raakt. Ik kan nog wel even zo doorgaan. Ze beleven zoveel dat het je koud laat, want hun binnenwereld blijft gesloten. ‘Fantastisch entertainment’ staat er op de achterflap.  Laten we het daar maar op houden.

Uitgeverij Signatuur 400 blz. €24,99, e-book €13,99