Recensie Mieke: Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt van Lesley Nneka Arimah:

Realistische, magische en fabelachtige verhalen waarin de auteur de grenzen van verschillende genres verkent, maar die vaak moeder-dochter relaties gemeen hebben.

Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt ***

Het eerste verhaal in deze bundel vraagt nogal wat van de lezer; veel personages en een ingenieuze vorm: Een handeling die zich in een seconde afspeelt, en ondertussen kom je een hele familiegeschiedenis aan de weet. Arimah geeft er wel haar visitekaartje mee af, toch was ik niet meteen overtuig. Maar als je doorleest, en dat doe ik natuurlijk altijd dapper, raak je onherroepelijk meegesleurd in het universum van deze schrijfster.

Veel verhalen gaan over meisjes die tussen servet en tafellaken in zitten, onaangepaste en rebellerende meisjes. Zoals ‘Licht’ dat prachtig, en omineus begint: ‘Toen Enebeli Okwara zijn dochter de wijde wereld in stuurde, had hij geen idee wat de wereld met dochters deed. Hij wist niet hoe snel die haar zou doen verbleken, hoe uitgehold ze aan hem terugbezorgd zou worden, ontdaan van haar sterke punten.’ Ook daar speelt de tegenstelling Afrika-Amerika een rol. Vader woont met zijn dochter in Nigeria en moeder is vertrokken naar de Verenigde Staten. Die probeert haar te corrigeren, ‘maar haar pogingen gaan grotendeels verloren in de telefoonverbinding’. Vader kan eigenlijk niet zonder zijn hartje, maar uiteindelijk haalt ma haar terug naar ‘een land dat haar soort vrijmoedigheid – die ook nog eens in een zwart lichaam huist – beloont met ongelovig starende blikken die maken dat ze deze maar voorgoed opbergt.’

Zwarte immigrant in Amerika, het is een terugkerend thema, bijvoorbeeld in ‘Tweede kans’ waarin alweer een dochter over haar moeder zegt: ‘Ik had haar kardinale regel voor immigranten geschonden: leef zo onopvallend mogelijk en schendt geen wetten.’

Net als je lekker in de moeder-dochter problematiek zit, komt er een bizar sf-verhaal (het titelverhaal) dat in een toekomst speelt waarin Engeland is overstroomd, en waarin wiskundigen ‘de vergelijking van een persoon’ op kunnen lossen. Volkomen ondoorgrondelijk. ‘Meevallertjes’ is dan weer een geestig wrang relaas van een gewetenloze moeder die leeft van de schadevergoedingen die ze in Amerika krijgt door zich te laten vallen en niet schroomt om haar dochter daarvoor in te zetten.

Dat deze Lesleu Nneka kan schrijven staat buiten kijf, maar de bundel is wisselvallig. Die afwisseling en experimenteerlust horen misschien wel bij een debuut.

Uitgeverij Karaat 214 blz. €21,95