De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

Hanna heeft gelijk: we moeten weg uit dit dorp, weg van de blaarkoppen, weg van de dood, weg van dit oorspronkelijk bestaan. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

E.A. van Klaveren

Een ongelooflijk beklemmend verhaal over een religieus boeren gezin waarvan de oudste zoon niet meer terugkomt van een schaatspartij. Jas, (zij draagt een jas, die doet ze nooit meer uit, want dan zou ze uit elkaar vallen), vanuit haar ogen is het verhaal geschreven, zij is het middelste kind, haar jongere zusje Hanna en haar oudere broer Obbe , de kinderen worden verwaarloosd, omdat de ouders door verdriet overmand zijn. Het is zo treurig gesteld met het gezin, dat er totaal geen aandacht meer is voor elkaar. De religie is altijd aanwezig.Normaal gesproken wordt er niet .De kinderen zoeken bizarre, morbide, seksueel getinte , situaties uit.

Het prachtig geschreven verhaal laat duidelijk zien hoe het gesteld is met de kinderen, die proberen in hun fantasie een uitweg te zoeken. Ontwrichting, geweld en ontsporing, dat zijn de thema’s. Het einde heb ik niet zien aankomen….. Je zou het moeten lezen, omdat het zo prachtig is verteld, zo beeldend, hoe fout kan het lopen. wat een schrijfster! zeker een aanrader.

Y. Geertsma-Brandsma

De avond is ongemak is een beetje triest boek. Het gaat over een twaalfjarig meisje wiens broer verdronken is. Thuis wordt er niet over gesproken. Soms op een kinderlijke manier en dan weer op een volwassen manier denkt zij hier over. Het speelt zich op een boerderij af in een streng gelovige gemeenschap. Zelf kom ik ook van het platteland dus daar had ik wel affiniteit mee. Het boek leest gemakkelijk. Het is wel goed om dit boek te lezen.

L. Benschop

Het verhaal gaat over een streng gereformeerd boerengezin. Vader, moeder en 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes. De hoofdpersoon is Jas, in het begin van het boek 10 jaar. Twee dagen voor Kerst gaat Matthies, de oudste jongen schaatsen, hij komt in een wak en verdrinkt. Alle leden van het gezin gaan op hun eigen manier met dit vreselijke verlies om.  Jas besluit vanaf dat moment haar jas niet meer uit te doen, ze gaat er zelfs mee naar bed. Ze wil zichzelf daarmee beschermen tegen ziek worden, want ze wil niet dat haar ouders nog een kind verliezen. Maar ze voelt het ook als een schild tegen de wereld buiten en om warm te blijven nu ze geen warmte meer krijgt van haar ouders. Zij gaan helemaal op in hun verdriet en zien helemaal hun drie andere kinderen niet meer. Hoe zij worstelen met hun verdriet en gemis. Ze zien niet dat ze bezig zijn te ontsporen. Moeder eet bijna niet meer en vader kan de kinderen alleen nog maar met bijbelteksten om de oren slaan.

De relatie tussen de ouders wordt ook steeds slechter. Na het verlies van hun oudste zoon verliezen ze ook hun drie andere kinderen. Obbe de andere broer van Jas haalt gruwelijke dingen uit met dieren. Het jongste zusje Hannah is nog de meest normale in het gezin. Als na een jaar ook nog de MKZ de boerderij treft en alle koeien moeten worden geruimd wordt alles nog erger. Jas en Hannah willen eigenlijk vluchten maar willen dit hun ouders ook niet aandoen. En zo tobben ze maar door.

Wat vind ik van dit boek. Het is vooral beklemmend. Het is prachtig beeldend geschreven. Je kunt je bijna niet voorstellen dat een schrijfster die nog zo jong is dit kan schrijven. Dat de schrijfster het zelf meegemaakt heeft maakt het nog beklemmender.Het grijpt je zo aan als je de onmacht ziet van de ouders om elkaar en de kinderen te troosten en samen het leven weer op te pakken, al is het verlies van een kind natuurlijk het ergste wat je kan overkomen. Ook al is het een heel aangrijpend verhaal ik kan het iedereen aanraden dit boek te lezen.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.