Morgan van Bas Steman

Een soldaat in Wales begin jaren 40. Een Nederlandse schrijver ver na de oorlog. Op onverklaarbare wijze blijken hun levens met elkaar verwikkeld. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Morgan van Bas Steman. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

A. Snoek

Een man staat, bij een bedrijfsuitje, op het punt een parachute-sprong te maken als hij plotseling verlamd raakt door een onverklaarbare en panische angst. Hij springt niet.

Na een psychologische sessie met zijn vriendin Anne lijkt hij Morgan (ook wel Mock genaamd) te zijn : een Welshe parachutist die in september 1944 boven Arnhem is gedropt en dezelfde dag doodgegaan.

Het verhaal laat de schrijver niet los en hij gaat op onderzoek uit. Zo komt hij, via internet, uit bij Glenys, de zus van Morgan. Ze herkent in de schrijver haar gestorven broer en verwelkomt hem met open armen. Aan het eind van het verhaal wil hij ook zijn geliefde van toen, Betrys, zien die in een verpleeghuis woont. Ze is aan het eind van haar leven, vol mooie herinneringen aan de liefde die ooit was.

Volgens de achterflap is het een autobiografische roman. In het slotwoord geeft de schrijver aan dat dit boek zowel fictie als non-fictie bevat.

Sommige metaforen zijn vergezocht, bijvoorbeeld ‘binnen een paar stappen loste ze op in de dag’ en ‘haar blik trok naar de dromerige weerspiegeling van verlichte huizen in de gracht‘.
Ook worden omfloerste zinnen gebezigd voor iets wat eenvoudiger te duiden zou zijn geweest zoals: ‘het licht dat binnenviel sneed een taartpunt uit het donker’ en ‘de zondag brandt op haar schouders’.

De tijdwisselingen van heden naar verleden en terug en daarbinnen en de beschrijvingen door de hoofdpersonen (wie vertelt ?), doen een groot beroep op het concentratievermogen. Ook de semi-filosofische gesprekken van de ik-figuur met zijn vriend Thom maken het lezen niet gemakkelijk.

Dit alles neemt niet weg dat het onderwerp zeer origineel is weergegeven en de afloop blijft spannend tot de laatste bladzijde.

C. J. van Est

Bas Steman weet het onwaarschijnlijke waarschijnlijker voor ons te maken. Knap geconstrueerd verhaal. Na een aarzelend begin lees je het boek in één zucht achter elkaar uit.

“Morgan kon nooit een herinnering worden omdat hij altijd een verlangen was gebleven“, verzucht Betrys over haar verloofde. Dit boek zal in de herinnering van de lezer blijven, omdat ‘liefde’ zo mooi wordt beschreven.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Morgan van Bas Steman gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.