De Trooster van Esther Gerritsen

De lekenkoster van een klooster verliest zich in de aandacht die hij van een gast in retraite ontvangt. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek De Trooster van Esther Gerritsen. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

A. Schaap

Niettemin is Jacob gelukkig in het klooster. Hij is tevreden in de orde en wil dat er nooit iets verandert. Maar dan verandert er plotsklaps heel veel.. In de weken voor Pasen komt er een nieuwe retraitegast in het klooster. Het is Henry Loman een ex minister met een Me-Too verleden die een tijdje na wil denken.
De broeder Johan is in het klooster om met de gasten van gedachten te wisselen maar Henry kiest de style Jacob uit Hij sluit vriendschap met Jacob omdat de diepgelovige Jacob hem tegenwicht geeft in tegenstelling tot de empathische Johan .Jacob is zeer verrast en is overrompeld door deze vriendschap. Hij wil zijn geloof overbrengen aan Henry en juist deze weken voor Pasen lenen zich daarvoor. Maar dan gaat het mis met Henry. Hij knoopt een relatie aan met een vrouw ook in retraite en vervalt in zijn oude fout.

Ondanks dat ik agnost ben vind ik dat Esther Gerritsen de paasvertelling in deze roman op een hele mooie wijze vorm heeft gegeven. De hoop, het geluk en het geloof zijn naar mijn idee raak weergegeven. Ik heb niet eerder een boek gelezen waar deze thematiek zo fijnzinnig wordt beschreven. Bovenal weet de schrijfster de roman zo op te bouwen dat je het in een ruk gaat uitlezen.

H. Dikker

Hij heeft vanaf zijn geboorte een scheef gezicht en gaat ervan uit dat dat mensen in verwarring brengt. Hij voelt liefde voor zichzelf als hij alleen is. Hij heeft twee jaar een relatie gehad met Elise maar hij is er niet enthousiast over.

Omdat de gastheer afwezig is verwelkomt Jacob Henry Loman, een gewezen politicus. Er ontstaat tussen hen een speciale vriendschap. Henry Loman wil een nieuwe fase in zijn leven volgen. Hij heeft vier kinderen bij drie vrouwen. Hij woont nu samen met hun dochter en zijn derde vrouw. Henry heeft meer oog voor Jacob dan voor zijn gastheer broeder Andreas. Hij helpt Jacob met verschillende klusjes en Jacob is blij met zijn aandacht. De gasten en de broeders van het retraitecentrum strijden om de aandacht van Henry. Alicia de vrouw van Henry Loman komt met hun dochtertje van vijf op bezoek. Zij kan hem niet loslaten, ook al heeft hij haar meerdere keren verlaten. Hij blijft welkom bij haar. Omdat Jacob vindt dat de laatste nacht van Jezus, Witte Donderdag, voor hem de donkerste tijd is haalt hij Henry over om samen op te blijven. Jacob gelooft in God op een kinderlijke manier. Samen bespreken zij de levensvragen achter de door Jacob gebouwde kapel. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld doordat Henry aan meerdere mensen aandacht besteed. Na de verbranding van de pop in het dorp hebben Jacob, Henry en Annelie, ook een retraitegast, een fles wijn gedronken. Plotseling zijn Henry en Annelie verdwenen. Jacob wordt dronken en wordt opgehaald door een medebroeder.

Later bekent Henri dat hij Annelie heeft verkracht. Annelie doet geen aangifte, ze vertrekt en een vriendin haalt haar op. Alicia vergeeft de verkrachting zoals ze altijd doet en haalt Henry weer naar huis. Het is een indrukwekkend verhaal met een prachtige stijl.

J. Allard

Het verhaal leest voor mij als een parabel, waarbij het lijdensverhaal van Christus parallel lijkt te lopen met dit verhaal. Henry Loman vergelijkt zichzelf met de apostel Paulus, die na jarenlang christenen te hebben vervolgd opeens tot inkeer komt en een nieuwe weg inslaat. De kennismaking met Henry is voor Jacob een ‘ommekeer’.

Het verhaal kent verschillende lagen en de wijze waarop Esther Gerritsen de elementen schuld, boete en vergeving in een veel ruimere (psychologische) zin dan alleen de religieuze invalshoek aan de orde laat komen, dwingt grote bewondering af. Esther Gerritsen verdient alle lof voor de eenvoudige directe, maar ook prachtige stijl waarin ze deze complexe thema’s aan de orde stelt. John Allard@2018

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek De trooster van Esther Gerritsen gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.