Column Bert Kranenbarg: School

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Zeven jaar geleden ontstond bij ons op de radioredactie het idee om ons prachtige ambacht van radio maken door te gaan geven aan een nieuwe generatie. Het idee werd een plan en het plan werd de KRO-NCRV Radioschool die in 2016 begon.

Onder leiding van een heus schoolhoofd kregen twaalf ambitieuze en gretige jongeren tussen 18 en 25 jaar de kans ons vak in de praktijk te leren. Ze krijgen wekelijks een avond les en maken met z’n allen ook een programma op NPO Radio 1 in de nacht van zondag op maandag. En als kers op de taart mogen ze in de zomervakantie twee weken stagelopen bij de verschillende radioprogramma’s van KRO-NCRV.

Bij BertOp5 zijn dat er vijf deze zomer, vijf jonge talenten die met veel enthousiasme ideeën aandragen voor de uitzending. Die zich storten op het vinden van interessante gasten, die voorgesprekken voeren alsof hun leven ervan af hangt. Wij zitten ernaast op de redactie, horen het gebeuren, sturen bij en krijgen veel energie van die jonge tijdelijke collega’s. We leggen uit wat we doen, hoe we het doen en waarom we dat zo doen en snappen ons eigen vak daardoor weer beter.

Het is louterend voor alle partijen, een win-win situatie. En het is niet voor niks, want de Radioscholers van eerdere jaren werken nu op allerlei plekken in Hilversum. En één ook vast bij BertOp5.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 28+29. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl