Column Joris Linssen: Trance

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Midden in de zomer ben ik hard bezig met een tv-serie die pas in de kerstvakantie op de buis komt: het tweede seizoen van Boeddha in de polder. Ik ontmoet allerlei inspirerende mensen en probeer van alles uit. Zo ga ik komende week een ‘solo quest’ doen. Twee nachten en een dag ga ik helemaal alleen in een bos in Drenthe zitten om te ervaren wat er dan, in totale afzondering en stilte midden in de natuur, met mij gebeurt. En als het weer volle maan is, ga ik op pad met een heks.

Eerder deed ik mee aan een drumcirkel op het strand. Met mijn zelfgemaakte drum van kamelenhuid zat ik tussen een grote groep blije mensen een uur lang op mijn trommel te slaan. Soms raakte ik in een flow en bijna in trance, even later keek ik om me heen en leek het of ik in een schoolmusical over cowboys en indianen was terechtgekomen. De sympathieke man die mij inwijdde in de geheimen van meditatie en drumcirkels noemde dat mijn opspelende ‘mind’, die moeite had met loslaten en emoties toestaan.

Eén ding is zeker: ik ben opnieuw in een bijzondere en intrigerende wereld beland. En ik leer. Met een Nederlandse swami uit India probeerde ik te mediteren in het lawaaierige centrum van Amsterdam. Aan de rand van het Leidseplein zaten we samen met gesloten ogen te focussen op het nu. En het lukte. Wat heb ik toch leuk werk!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 30+31. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl